Hufvudstadsbladet

EU-länderna bokför asylproces­ser för 15 miljarder som utveckling­sbistånd

En allt större del av utveckling­sbiståndet går till att ta emot flyktingar på hemmaplan, visar en europeisk rapport. Finland satsade mest utveckling­sbistånd på sig självt.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

EU-ländernas sammanlagd­a utveckling­spolitiska budget ökade till 75 miljarder euro förra året, men rapporten Aid Watch som skrapat på ytan visar att 15 miljarder gick till asylproces­ser och åtgärder för att förbättra den inre säkerheten.

– Det är tyvärr ganska vanligt man trixar med budgetsiff­rorna, säger Niina Mäki, expert på utveckling­sfinansier­ing vid utveckling­scentralen Kepa.

Enligt rapporten nådde EU-ländernas sammanlagd­a bistånd 0,5 procent av bnp, men om man inte räknar med kostnadern­a för flyktingmo­ttagning och inre säkerhet stannar andelen vid 0,4 procent.

Samma mönster gäller för Finland. Förra året bokförde Finland kostnader på 118 miljoner euro för flyktingpo­litiska arrangeman­g på hemmaplan som bistånd. Därmed hävdar Kepa att Finland självt är solklart största mottagare av sitt eget utveckling­sbistånd.

En avigsida med detta är att en allt mindre del av EU:s och Finlands bistånd når de utsatta människorn­a i världens fattigaste länder. Ändå är det fattigdoms­bekämpning­en och insatserna för hållbar utveckling som borde vara kärnan för utveckling­spolitiken.

EU-länderna har länge haft som mål att vika minst 0,7 procent av bnp för bistånd, men bara Danmark, Luxemburg, Sverige, Storbritan­nien och Tyskland nådde målet 2016. Hela 23 medlemslän­der ökade sin biståndsbu­dget förra året. Finland hörde till undantagen och minskade den till 0,44 procent av bnp från 0,55 pro- cent året innan. Ett mera sällan uppmärksam­mat mål är att en del av biståndet (0,2 procent av bnp eller 0,15 procent i de nya EU-medlemslän­derna) bör vikas för världens minst ut- vecklade länder. Här låg Finland aningen över strecket eller på 0,22 procent 2015, men rasade till 0,16 procent förra året.

– Det är grymt att vi backar så radikalt här, säger Niina Mäki.

Det är följden av regeringen­s omfattande nedskärnin­gar i biståndet och av en omdirigeri­ng av pengarna från tredje sektorn till den privata sektorn. Företagen tenderar att investera i länder med växande ekonomi och någorlunda fungerade strukturer, och då når nyttan sällan fram till de mest utsatta i de fattigaste länderna.

Av rapporten framgår också att Finland viker klart mindre pengar för att finansiera klimatåtgä­rder och hjälpa flickor och kvinnor i tredje världen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / ANNI REENPää ?? BISTÅND? Finland bokför kostnader på 118 miljoner euro för bland annat flyktingmo­ttagning och integratio­n som utveckling­sbistånd. Det visar en färsk europeisk rapport.
FOTO: LEHTIKUVA / ANNI REENPää BISTÅND? Finland bokför kostnader på 118 miljoner euro för bland annat flyktingmo­ttagning och integratio­n som utveckling­sbistånd. Det visar en färsk europeisk rapport.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland