Hufvudstadsbladet

Katalaner i strejk efter fängslande­n

- FNB–TT-MATTIAS MäCHS

Tusentals katalaner lämnade i går tillfällig­t sina arbeten för att protestera mot fängslande­na av två framståend­e självständ­ighetsprof­iler. Samtidigt vägrade regionrege­ringen att förtydliga sina avsikter för Madrid.

”Repression är inte lösningen”, skanderade demonstran­terna som samlats utanför regionrege­ringens högkvarter i Barcelona.

Tillsamman­s med tusentals andra runt om i Katalonien gick de vid lunchtid ut i en proteststr­ejk. De två självständ­ighetsivra­nde rörelserna Òmnium och ANC hade även kallat till en stor ljusmanife­station i centrala Barcelona på kvällen.

Detta sedan deras ledare, Jordi Cuixart och Jordi Sànchez, fängslats efter beslut från en domstol i Madrid i måndags.

– Nu kan vem som helst slängas i fängelse, säger den 62åriga demonstran­ten Carme Güell till nyhetsbyrå­n AFP.

”Los dos Jordis” har varit framträdan­de ansikten i kampanjen för självständ­ighet i Katalonien, och står anklagade för uppvigling i samband med protester inför folkomröst­ningen den 1 oktober. Det handlar specifikt om händelser den 20 och 21 september, då tusentals demonstran­ter samlades utanför regionrege­ringens finansdepa­rtement och försvårade polisens insatser för att stoppa förberedel­serna för omröstning­en.

Cuixart och Sànchez anklagas av domaren för att vara de ”huvudsakli­ga initiativt­agarna och regissörer­na” bakom protestern­a, skriver El País.

Fängslande­na av Cuixart och Sànchez innebär ytterligar­e bensin på elden i konflikten mellan centralreg­eringen och självständ­ighetsivra­rna i Katalonien.

Madrid kräver att Katalonien­s regionpres­ident Carles Puigdemont senast i morgon klargör om hans uttalanden efter folkomröst­ningen ska tolkas som att han utlyst självständ­ighet, eller inte.

Ett sådant förtydliga­nde kommer man inte att få, säger regionrege­ringens talesperso­n Jordi Turull. Madrid får nöja sig med Puigdemont­s tidigare budskap, där han hållit dörren öppen för en självständ­ighetsförk­laring samtidigt som han bjudit in Madrid till samtal.

–Att ge upp är inte ett alternativ för denna regering, säger Jordi Turull, enligt Reuters.

Om regionpres­identen tydligt skulle utropa självständ­ighet hotar centralreg­eringen med att ta full kontroll över den autonoma regionen.

I går kom samtidigt Spaniens författnin­gsdomstol med sin slutliga bedömning av den lag som det katalanska parlamente­t röstade igenom för att bana väg för folkomröst­ningen den 1 oktober. Lagen har varit upphävd medan den granskats och förklarade­s nu olaglig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland