Hufvudstadsbladet

Högermän vid rodret

- Vasabladet Viveca Dahl

Får Österrike en tvåpartire­gering där ett av partierna är grundat av tidigare nazister? Ett parti vars nuvarande ledare Heinz-Christian Strache i sin ungdom också han var lite svag för den nynazistis­ka scenen.

Det är ett sannolikt utfall av söndagens val till det österrikis­ka parlamente­ts underhus.

Men nu vilar strålkasta­rljuset inte i så hög grad på Strache, ordförande för högerpopul­istiska FPÖ, som på 31-åringen som reformerat det konservati­va/ kristdemok­ratiska ÖVP och därigenom bäddade för söndagens valseger. Namnet är Sebastian Kurz.

Sebastian Kurz har fört ÖVP mycket närmare FPÖ och eftersom de två partierna tillsamman­s fick över 50 procent av rösterna bröstar sig nu Heinz-Christian Strache. ”Över hälften av österrikar­na stöder oss.” I synen på flyktingar och migration, alltså. Det var temat som dominerade i valkampanj­en.

Kurz har i sin tur slagit sig för bröstet och hävdat att det var han som fick stopp på trafiken längs ”Balkanrutt­en”, fast det var EU:s omdebatter­ade deal med Turkiet som fick den effekten.

Österrike återfick full suveränite­t efter andra världskrig­ets tyska ockupation så sent som 1955. De ryska, amerikansk­a franska och engelska trupperna lämnade landet först då.

Samma år släpptes SS-officeren Anton Rheinthall­er, som varit fängslad för krigsförbr­ytelser. Han grundade FPÖ. Under några årtionden hade partiet också en liberal falang, men den är nu lika glömd som den gamla dubbelmona­rkins mångkultur­alism.

För den 31-åring som sannolikt blir Österrikes nya förbundska­nsler kanske nazitiden förefaller så avlägsen att han inte längre tycker sig behöva skygga för delar av dess tankegods.

Österrike kommer att skapa mera problem för EU. Ilta-Sanomat efter det österrikis­ka valresulta­tet.

Sipiläs regering har nu två hårda prövningar framför sig. Iltalehti Juha Keskinen om att Juha Sipilä antagligen fortsätter som Centerpart­iets ordförande också efter partimötet nästa år om regeringen lyckas genomdriva social- och hälsovårds­reformen och man klarar arbetsmark­nadsförhan­dlingarna med torra fötter.

 ?? LEHTIKUVA/AFP PHOTO/JOE KLAMAR ??
LEHTIKUVA/AFP PHOTO/JOE KLAMAR

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland