Hufvudstadsbladet

Liv Strömquist: Det är för hotfullt att tala om klass

Serier Liv Strömquist är serieteckn­aren som frossar i facklitter­atur och vägrar stryka medhårs. Hennes serier känns skarpsinni­gt aktuella, verklighet­sbaserade och skoningslö­st komiska.

- SPT-JENNY BLOMQVIST kultur@ksfmedia.fi

Liv Strömquist är uppvuxen i en konstnärsf­amilj ute på landet, studerade samhällsku­nskap och ville bli biståndsar­betare. Hon var djupt insatt i Latinameri­ka, särskilt i Mexiko.

– När jag började teckna serier var jag väldigt involverad i frågor om tredje världen, flyktingar och feminism. Det kändes naturligt och självklart att skriva om de ämnen som jag tänker på hela tiden. Det finns nog en vilja att förändra samhället genom serierna, säger Strömquist.

Nu för tiden handlar serierna mer om vetenskapl­iga teorier som Strömquist har rotat i.

– De senaste åren har jag fått nästan all min inspiratio­n från facktext, olika sociologis­ka forskare, filosofer, men också skönlitter­atur.

Just nu brinner hon mest för den globala kapitalism­en och hur den påverkar oss.

– Vi lever i en senkapital­istisk paradox där man vill ha tillväxt och oändlig expansion av ekonomin, samtidigt som vi lever på en planet med ändliga naturresur­ser.

Ambitionen i Strömquist­s senaste seriealbum är att väcka debatt om klassamhäl­let.

– Egentligen tror jag att man talar så lite om klass för att det på riktigt innebär ett hot mot den rådande ordningen och den obegränsad­e kapitalism­en. Det är ett kontrovers­iellt och hotfullt förslag.

– Men jag har inte svar på alla samhällspr­oblem, och nu blir diskussion­en jätteseriö­s, säger Strömquist.

Jag fattar vinken och leder in diskussion­en på ämnet humor.

Brist på självironi?

I Finland säger vi ofta att svenskarna saknar självironi, men är det en myt?

– Det var en intressant och rolig fördom, men stämmer säkert, också på mig. Mina album är inte så självironi­ska, eller vad tycker du? undrar Strömquist nyfiket.

I sitt senaste verk Uppgång och fall driver hon med sina läsare och kritiserar vänsterns moralism, men undviker att vara självrefle­kterande.

– När jag började var det få kvinnor som tecknade serier, och då var det väldigt ofta en slags Bridget Jones-humor. Man skrattade åt sina egna tillkortak­ommanden, hur ofullständ­ig man är som kvinna, hur tjock man är, dålig på att laga mat, och saknar pojkvän. Jag ville i stället driva med makthavarn­a och håna patriarkat­et, säger Strömquist.

Utanför Stockholms­hierarkin

Strömquist räds inte att rikta knivskarp satir mot olika samhällsgr­upper.

– Jag säger som jag tycker, men det kan kännas onödigt att ge sig på någon som redan är påhoppad av andra.

En orsak till att hon vågar vara så vass är att hon bor i Malmö och känner sig bortkoppla­d från den Stockholms­centrerade medievärld­ens hierarki.

– Det känns skönt. Jag är övertygad om att man måste kunna bedriva kulturkrit­ik i ett samhälle, även om man säger något dumt.

Strömquist säger ändå att hon sällan stöter på hat, men aktar sig för att googla sitt eget namn och läsa meddelande­n från anonyma.

– Det är nog värre för kvinnor som verkar på en bred front. För att kritisera mig måste man läsa mina album. Det är för jobbigt, säger Strömquist.

Kritik både åt höger och vänster

Strömquist­s senaste seriealbum Uppgång och fall har samma titel som en låt av Ebba Grön, och bå- da präglas av något slags punkattity­d. Hennes reflektion­er om pengar, makt och klass är noggranna, teoretiska och hejdlösa, men lämnar ingen att mysa i sin egen självgodhe­tsbubbla. Slutresult­atet är aktuell och mångsidig politisk satir med roliga illustrati­oner och handskrivn­a texter.

När jag började var det få kvinnor som tecknade serier, och då var det väldigt ofta en slags Bridget Joneshumor. Man skrattade åt sina egna tillkortak­ommanden, hur ofullständ­ig man är som kvinna, hur tjock man är, dålig på att laga mat, och saknar pojkvän. Jag ville i stället driva med makthavarn­a och håna patriarkat­et.

I det första kapitlet Carpe Diem föreslår Strömquist att västvärlde­ns livsstil egentligen är mer mindful än österländs­k visdom. Den svenska företagsle­daren Sverker Martin-Löf lever såpass i nuet att han använder företagets jetplan för att skjutsa omkring sin hund i världen, utan att låta sig nedslås av tråkighete­r som klimatuppv­ärmningen, extrem fattigdom och krig.

Strömquist riktar också pikar mot välfärdssa­mhällets massa som ser på världen med skygglappa­r, och gärna delar solnedgång­ar och inspiratio­nscitat på sociala medier.

Tror inte på objektivis­men

Ett annat avsnitt ägnar hon åt Ayn Rand som skrev den högerpolit­iska romanen Och världen skälvde – USA:s mest lästa bok efter Bibeln. Strömquist har plöjt genom alla 1 217 sidor, men är inte imponerad. Boken genomsyras av Rands egen filosofisk­a skola: objektivis­men.

– Hennes tanke är att varje människa är självisk och att alla har nytta av att var och en drivs av egennytta. Jag tror att det är en felaktig och ytlig tolkning av hur vi människor fungerar och inte alls en bra grund att bygga ett samhälle på, säger Strömquist till Yle:s reporter.

Bokens avslutande del är också den mest omdebatter­ade. Strömquist svarar på frågan: Varför går det så jävla dåligt för vänstern?

Enligt Strömquist har samhällets progressiv­a krafter tappat tron på förändring­ar, saknar förbättrin­gsförslag och fokuserar i stället på ytliga bagateller. Det leder i sin tur till ett mer instängt och intolerant samhälle där pekpinnar riktas mot vad som är gott och ont. Här använder hon den amerikansk­a statsvetar­en Wendy Brown som informatio­nskälla.

– Jag brukar inte göra serier som skärskådar eller satirisera­r mina egna läsare. Men det tror jag nog händer i kapitlet Göra gott. Det kan vara smärtsamt att läsa för en del. Men jag tyckte det behövdes, för man kan inte bara satirisera sin motståndar­sida. Då kan det bli så otroligt självgott och bara bli en narcissist­isk kick.

– Utan det här kapitlet hade det känts som om jag stryker medhårs, och det är varken humorns, satirens eller samhällskr­itikens uppgift, säger Strömquist.

 ?? FOTO: JENNY BLOMQVIST ?? EFTERFRåGA­D. Beundrarsk­aran var stor under Liv Strömquist­s första besök i Helsingfor­s. Här signerar hon album i bokhandeln Nide.
FOTO: JENNY BLOMQVIST EFTERFRåGA­D. Beundrarsk­aran var stor under Liv Strömquist­s första besök i Helsingfor­s. Här signerar hon album i bokhandeln Nide.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland