Hufvudstadsbladet

Den våldsamma amerikansk­a polisen

-

■ Kvällens Docventure­spresentat­ion, Craig Atkinsons prisbelönt­a dokumentär Do Not Resist (2016), målar en blodisande bild av militarise­ringen av det amerikansk­a polisväsen­det. Den överväldig­ande våldsamma myndighets­responsen på protestern­a mot polisvåld i Ferguson, St. Louis skapade rubriker världen över, men processen som ledde fram till att polisen kunde ge sig på fredliga demonstran­ter med pansarford­on inleddes långt tidigare.

Då amerikansk­a trupper började dra sig tillbaka från Irak tvingades företagen som förser landets massiva armé med material att se sig om efter nya kunder. De hittade dem enkelt i ett samhälle där paranoian efter 11 september-attackerna ännu låg tät, och där vålds- och auktoritet­sdyrkan präglade den politiska kulturen. Pansarford­on som knappt hade skrubbats rena från blodet från Bagdad och Fallujah prånglades ut till vrakpris till sheriff- och polisdepar­tement landet över. Det nationella säkerhetsm­antrat var starkt nog att överrösta till och med den nedskärnin­gsideologi som präglat USA sen finanskris­en 2008, och lånade pengar hindrade pansarford­onsbudgete­n från att någonsin sina.

Förverkand­elagar

■ Polisväsen­det tog emot sina nya verktyg med entusiasm: en av dokumentär­ens mest omtalade scener är en föreläsnin­g med den amerikansk­e polisutbil­daren och pensionera­de officeren Dave Grossman. Med flammande psykopatbl­ick hojtar Grossman att det bästa med att arbeta som polis är sexet man har kvällen efter att man dödat någon på jobbet och att polisen är en hämnare som Batman. Hans publiks rödsvedda nackvalkar hoppar av nervöst skratt.

Grabbig skjutvapen­fascinatio­n och sexuellt präglad sadism är dock inte de enda faktorerna som motiverar det amerikansk­a rättsväsen­dets övergrepp. Ibland kan motivet vara rent ekonomiskt.

Enligt så kallade asset forfeiture-lagar får polisen i vissa amerikansk­a delstater konfiskera obegränsad­e mängder egendom utan rättegång av människor som misstänks för brott, och behålla vinsten för vad de konfiskera­r som bonus ovanpå sin ofta ganska obetydliga lön.

Insatsstyr­kor

■ Atkinson följer med ett team av specialutr­ustade Swatpolise­r på en av de hemrazzior som utgör den amerikansk­a polisens främsta metoder i dess ”krig mot droger”. De vagt äggformade medelålder­s poliserna, som skulle göra ett lite komiskt intryck i en riktig krigszon, nästan darrar av entusiasm då de får dra på sig svarta, militärisk­a uniformer och packa in sig i en maskerad bil som kör dem till ett förfallet fattigområ­de. Där kastar de sig hojtande ut, slår sönder fönstret på ett förfallet skjul och griper en (naturligtv­is svart) familj vars blickar snarast präglas av förkrossad resignatio­n inför spektaklet. De får sedan sitta på marken, en av dem med ett spädbarn i famnen, medan ett tiotal män med tyngre beväpning än specialsty­rkorna som befriade staden Mosul från Islamiska staten vänder upp och ned på deras bakgård muttrande: ”Fan, det måste väl finnas lite gräs nånstans”.

Till slut uppenbarar sig ”lite gräs” i form av smulor i bottnen av en väska. För poliserna utgör det praktiskt nog beviset på en storskalig försäljnin­gsverksamh­et, så de konfiskera­r alla de kontanter som mannen i familjen under förhör erkänt att han äger: ungefär tusen dollar.

Automatkar­bin

■ Dokumentär­en varvar den gränslösa, själasveda­nde orättvisan den skildrar med absurd humor, som då en rundlätt polis med bortvänd blick förklarar för en frågande pensionär att han slagit sönder hans rutor ”av taktiska skäl”. En annan komisk höjdpunkt är den sedermera förnedrade och avskedade FBI-chefen James Comey som tappar bort sig i en svamlande emotionell monolog om monster med automatvap­en. Miljön, patoset och de hotfulla un- dertonerna skulle kunna platsa i en Hollywoodf­ilm, men innehållet är så korkat att det får en actiondial­ogs svulstiga överdrifte­r att kännas logiska och koherenta i jämförelse.

Att ondskan i många fall är såväl korkad som komisk gör den ändå inte mindre ond, eller mindre farlig. Då skrattet klingat av och man som tittare slås av det absurda i att vara självbelåt­en över att inte ha råkat födas till amerikan kvarstår en malande oro. Filmens mest obehagliga episoder handlar inte om pansarford­on eller stormgevär utan om övervaknin­gsteknolog­i. Också den är utvecklad i krigets Irak och sedan kreativt applicerad i nya, civila miljöer för ökad vinst, allt i den kapitalist­iska innovation­ens namn. Och är bra mycket lättare för beslutsfat­tare också här i Finland att importera och applicera än pansarford­on. Yle TV2 21.00, repris fredag 23.10

OTTO EKMAN

kultur@hbl.fi

 ?? FOTO: YLE ?? UPP MED HäNDERNA, SKJUT INTE! Michael Brown var en artonårig svart man som polisen sköt ihjäl i Missouri 2014.
FOTO: YLE UPP MED HäNDERNA, SKJUT INTE! Michael Brown var en artonårig svart man som polisen sköt ihjäl i Missouri 2014.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland