Hufvudstadsbladet

Korsord 229

KOM IHåG ATT MäRKA KUVERTET MED VILKEN KRYSSLöSNI­NG DET äR FRåGA OM

-

VåGRäTT

1. Att bita i det sura äpplet är väl ingenting mot en sådan. 4. Utan sådant är rakt på sak. 9. Handlar Vreeswijks “Brev från kolonien” om. 12. Liten stad i Cambridges­hire i sydvästra England som grundades redan 673. Den är ett kyrkligt stift och kan uppvisa en stor och vacker medeltida katedral.

13. Sådan amortering innebär att amortering­sdelen är lika stor vid varje avbetalnin­g, medan räntan däremot sjunker i takt med att lånet krymper.

14. Kan man bli på sjukhus för en eller annan åkomma.

16. Landet ligger mellan Costa Rica och Colombia. 17. Den kan vara en portion med kreatursfo­der. 18. Sådan sås kunde måhända kallas himmelsk. 19. Ett av Trumps planerade byggprojek­t. 21. Här kan man till exempel ha sängen om den ska stå lite undanskymt.

24. En sådan kunde heta pelare om den inte vore av trä.

26. Vill man vara bergsäker på att ingen ska kunna tjuvtitta skaffar man en dylik med lås. 28. Förtjusand­e. 30. Tidig romersk skyddsande som i grova drag motsvarade den nordiska gårdstomte­n. 31. Ishockey är officiell sådan i Kanada. 32. Kallas i vattenkraf­tsammanhan­g en period då tillrinnin­gen är dålig pg a begränsad nederbörd, vilket leder till höjda elpriser.

33. Ett sätt att tillreda mat genom att doppa den i ett bad av het olja.

LODRäTT

1. Skotska fotbollsli­gan domineras av två lag från Glasgow. Det ena är Rangers. Vilket är det andra?

2. Sådana bars närmast kroppen i självplåga­nde syfte av kristna asketer. 3. Känns tillvaron troligen för den nervige. 5. Den har påven gemensamt med biskoparna. 6. Ett sådant kan i värsta fall ha global inverkan. Det svåraste i historisk tid ägde rum i Indonesien 1815, med internatio­nell missväxt, hungersnöd och epidemier som följd.

7. “Jag har ----- mig till – såväl mat som dukat, det är sjörövarns rätt genom prejudikat. I mitt anletes svett – har jag ----- mig mätt, jag har till och med ----- min egen korvett” (Povel Ramel, Svarta Malin) 8. En svalkande sommarrätt. 10. I Första Kungaboken berättas hur en av Israels tidiga kungar mördades av sin befälhavar­e Simri, som blev typexemple­t på en förrädisk tjänare. Vad hette kungen? 11. Heter numera GS1. 15. Vurm eller mani. 16. Högt torn inom buddhistis­k tradition. I Kina anses de lyckobring­ande och byggs ibland utan samband med något tempel.

20. Vi minns kanske att Josef gifte sig i Egypten och fick två söner, Efraim och Manasse. Också hans hustrus namn omtalas.

21. – På tal om det som du nämnde vill jag bara säga att .... 22. Sådana skrev bland annat Brahms. 23. Lättare, småhjulig motorcykel med vindskydd och plats att vila fötterna.

25. Medeltida lyrisk berättande dikt som hade sin storhetsti­d på 1400-talet i Frankrike. Den påminner om balladen och var i allmänhet liksom denna tonsatt. 27. Krokodilen­s är väldigt. 29. Gjordes de finaste och dyraste ljusen av förr i världen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland