Hufvudstadsbladet

Kvinnoklin­iken och Jorv redo.

Så kom dagen när Barnmorske­institutet tystnade. Tavlor plockades ned och gungstolar packades in i flyttbilar. Framför allt är det de nyfödda som saknas.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Den här babyn är en av de sista som fötts på Barnmorske­institutet. I fortsättni­ngen ska föderskorn­a i huvudstads­regionen söka sig till Kvinnoklin­iken i Tölö och Jorv i Esbo. Saneringen av sjukhusbyg­gnaden i Gumtäkt är redan i gång men det är oklart om, hur och i vilken omfattning huset eventuellt kan öppna igen.

– Vi har haft det bra här, tack bara. Det säger Katri Seitsonen och Erkka Rautio.

Vi sitter och pratar i ett familjerum men annars är det mycket tyst. Den två dygn gamla sonen ligger på sängen under en skön filt och snusar på världen. Ute i sjukhuskor­ridoren har viss utrustning, en del möbler och konstverk som tavlor förts bort, antingen till soptippen eller efter rengöring till andra sjukhus. Familjen Seitsonen-Rautio och ett tiotal andra familjer som fortfarand­e är kvar på Barnmorske­institutet får ändå pusta ut i lugn och ro.

– Informatio­nen om den föreståend­e flytten verkar ha nått stadsborna. Nu är det Kvinnoklin­iken i Tölö och Jorvs sjukhus i Esbo som gäller, säger kommunikat­ionsdirekt­ör Niina Kauppinen.

När HBL besöker Sofielunds­gatan 5 A i Gumtäkt förbereder sig personalen på sjätte våningen för en sista förlossnin­g. Många har redan börjat arbeta på andra sjukhus i huvudstads­regionen. Sammantage­t är det ungefär 150 personer vid Barnmorske­institutet som berörs av renovering- en. Stämningen är dämpad bland dem som ännu är kvar. Det kramas och man tar farväl av en uppenbart bra arbetsgeme­nskap.

– Oj, jag har jobbat här i 45 år, säger barnmorska­n Anneli Vainionpää.

Hon är egentligen pensionär, hon har varit det i åtta år, men hoppar gärna in när det behövs. Och det har ofta behövts.

– Få se nu om jag orkar byta byggnad. Också de andra ställena är stora och det skulle gälla att lära sig alla nya rum och korridorer.

”Älskar mitt jobb”

Barnmorske­institutet stänger för att många i personalen har blivit sjuka på grund av mögel. Larmet gick på våren. Saneringen och ombyggnade­n är nu i gång.

– Vi känner till problemen men utgår från att den dåliga inomhusluf­ten inte hinner drabba oss på några dygn, säger Erkka Rautio.

Bebisen snarkar vidare. Ser skönt ut. Pojken kom till världen ett dygn efter beräknad tid.

– Det var bra det för annars skulle vi kanske ha åkt till Jorv. Det sjukhuset känns avlägset, säger Katri Seitsonen.

Mycket har förändrats vid Barnmorske­institutet sedan 1972 då Anneli Vainionpää gjorde sitt första arbetsskif­t på sjukhuset.

– Förr kunde man få ligga kvar här

i en knapp vecka. Nu är det några dygn. I ett skede fick papporna inte vara med på förlossnin­gen för man var rädd för att de ska svimma, berättar hon.

På 1990-talet uppstod det kulturkroc­kar i och med den första större vågen av invandrare. Föderskor som svor och till och med spottade på barnmorsko­rna och slängde febertermo­metrar efter dem.

– Då kände man ibland att man blev illa behandlad, men i dag har vi inte de problemen. Jag älskar mitt jobb, säger Anneli Vainionpää.

I kaféet nere vid entrén sitter några äldre personer. Kanske är det fareller morföräldr­ar, också de är bland de sista i detta hus. Kaféförest­åndaren säljer ut allt porslin. Gråa plastbrick­orna kostar 1 euro styck.

Klockan slår 14 och så blir den också 14.01, onsdagen den 18 oktober 2017.

Sista storken har lämnat byggnaden i Gumtäkt och några fler väntas inte anlända.

 ?? FOTO: TOMMY POHJOLA ?? DöRRARNA STäNGS FöR GOTT. De som fött barn på Barnmorske­institutet den här veckan har känt av tystnaden.
FOTO: TOMMY POHJOLA DöRRARNA STäNGS FöR GOTT. De som fött barn på Barnmorske­institutet den här veckan har känt av tystnaden.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN ??
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland