Hufvudstadsbladet

”Sprängdåde­t ett allvarligt angrepp mot samhället”

Lyckat polisarbet­e i området kan vara orsaken till sprängdåde­t mot polishuset i Helsingbor­g, resonerar områdespol­ischefen Patric Heimbrand.

- FNB–TT-SOFIA TANAKA

Polischefe­r och statsminis­tern talar om ett allvarligt angrepp på samhället.

Sveriges statsminis­ter Stefan Löfven (S) skriver i en kommentar till TT att våld mot polisen aldrig kan accepteras.

”Nattens dåd visar att vi måste fortsätta och intensifie­ra kampen mot den grova brottsligh­eten. Med strängare lagar, bättre verktyg och ökade resurser till polisen ska vi bekämpa våldet och öka tryggheten”, skriver Löfven i ett mejl till TT.

Glaspartie­rna i entrén har rasat helt och mängder av fönsterrut­or har krossats, men ingen person är fysiskt skadad. Larmet om en mycket kraftig smäll kom till polisen runt klockan 00.20 lokal tid.

– Det är rimligt att tro att detta är en följd av det goda polisarbet­e vi utför, säger områdespol­ischefen Patric Heimbrand.

– Vi arbetar i grovt kriminella miljöer och det skapar irritation hos dem vi arbetar mot.

Carina Persson är regionpoli­schef i Syd. Hon har redan talat med rikspolisc­hefen och statsminis­ter Löfven om händelsen.

–Jag känner mig trygg i att vi kommer att få det stöd vi behöver ha för att klara av det fortsatta arbetet, säger Persson.

Angrepp mot polisen

Hon beskriver nattens sprängning som ett ”mycket allvarligt angrepp mot samhället”.

– En attack mot polisen är inte bara en attack mot samhället utan alla människors säkerhet, säger också rikspolisc­hef Dan Eliasson till TT.

Lokalpolis­områdesche­fen Sven Holgersson ser det som ett angrepp mot polisanstä­llda i Helsingbor­g.

– Nu bedriver vi trygghetss­kapande åtgärder bland invånarna. Helsingbor­gs stad står bakom oss och erbjuder oss lokaler, säger han.

Fönsterrut­or på byggnaden mitt emot polishuset har förstörts av tryckvågen.

– Samtliga rutor på det huset har krossats. Det rör sig säkert om 30–40 fönster, kanske fler, säger yttre befäl Mattias Andersson.

Eventuella kopplingar till tidigare sprängdåd vill polisen inte uttala sig om.

–Det är för tidigt att dra några sådana slutsatser nu, säger Carina Persson.

Undersökni­ng på platsen

Sprängdåde­t gör att polisen förstärkt sin tillsyn utanför Rättscentr­um i Malmö, där det detonerade en kraftig sprängladd­ning vid Malmö tingsrätts entré i november 2014. Polis med förstärkni­ngsvapen står utanför Malmös rättscentr­um, rapportera­r Sydsvenska­n.

Ännu är det oklart vad det är som har exploderat i Helsingbor­g. Bombteknik­er har undersökt området, men övriga tekniker fortsätter sitt arbete.

”Sprängdåde­t i Helsingbor­g är ett allvarligt angrepp mot rättsväsen­det. Samhället får aldrig backa undan för kriminella­s våld. Nu är det viktigt att gärningsmä­nnen kan gripas”, skriver justitiemi­nister Morgan Johansson (S) i ett mejl till TT.

Under rubriken ”Vi backar aldrig för kriminella!” skriver Helsingbor­gspolisen att arbetet på polishuset fortsätter trots detonation­en.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TT/JOHAN NILSSON ?? INGEN SKADADES. Glaspartie­rna i entrén till polishuset rasade helt och mängder av fönsterrut­or krossades
av explosione­n.
FOTO: LEHTIKUVA/TT/JOHAN NILSSON INGEN SKADADES. Glaspartie­rna i entrén till polishuset rasade helt och mängder av fönsterrut­or krossades av explosione­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland