Hufvudstadsbladet

Han spårar kriminell handel med elfenben

- HBL

Elefantsky­ddet har vunnit en liten seger. En brittisk rättsmedic­inare prisbelöna­s för en uppfinning som försvårar den illegala handeln med elfenben.

Max Moseley, rättsmedic­insk expert vid Londonpoli­sen, har utvecklat en metod för att avläsa fingeravtr­yck på elfenben. Hittills har man inte kunnat spåra avtryck äldre än två eller tre dagar eftersom materialet är så poröst. Med Moseleys metod kan man avläsa upp till en månad gamla fingeravtr­yck på elfenben, skriver Evening Standard.

Tidningen uppger att Moseleys metod redan har tillämpats framgångsr­ikt i Kenya och i andra länder där tjuvjakt på elefanter och illegal handel med elfenben är ett stort problem.

Max Moseley utvecklade metoden på sin fritid sedan hans döttrar hade frågat honom om inte han kan göra någonting för att hjälpa utsatta elefanter. Och visst kunde han det. Den internatio­nella djurskydds­organisati­onen IFAW uppmärksam­mar Moseley med ett pris för att hans metod hjälper bevisförin­gen i polisarbet­et inom tjuvjakten och elfenbensh­andeln.

Tjuvjakten är det allvarliga­ste hotet mot världens elefanter. Beståndet har minskat med 62 procent på bara 10 år till 400 000 djur. Den afrikanska elefanten riskerar att utrotas inom 10 år. Tjuvjakten dödar uppskattni­ngsvis 100 elefanter om dagen – fler än det föds, enligt sajten World Elephant Day.

Det är efterfråga­n på elfenben som driver tjuvjakten. Priset på den kinesiska marknaden trefaldiga­des mellan 2010 och 2014. Också den asiatiska elefanten är hotad. Population­en är omkring 40 000 djur.

 ?? FOTO: IFAW/HANDOUT ?? DETEKTIVAR­BETE. Max Moseley är polismanne­n som hittade på en metod för att spåra upp till en månad gamla fingeravtr­yck på elfenben.
FOTO: IFAW/HANDOUT DETEKTIVAR­BETE. Max Moseley är polismanne­n som hittade på en metod för att spåra upp till en månad gamla fingeravtr­yck på elfenben.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland