Hufvudstadsbladet

Världen vet var Finland står

-

NATO Det är förståelig­t att vissa debattörer gärna vill räkna sig själv till en upplyst elit som vet bättre än folket, men vad får de förnumstig­a Natoanhäng­arna att tro att riksdagens demografi och åsikter så markant skulle skilja sig från folkets? Och om beslutsfat­tarna verkligen sitter inne med avgörande informatio­n som folket inte känner till önskar jag nog att de fort kommer ut med den så att vi kan starta den av Natoanhäng­arna så efterfråga­de ”debatten”.

Jag frågar ofta Natoanhäng­arna vad exakt i geopolitik­en och vårt geografisk­a läge är sådant att vi borde gå med i Nato. Till skillnad från många av anhängarna försöker Nils Torvalds sig åtminstone på något man kan börja diskutera, det vill säga hans framtidssc­enario med ett ”utveckling­sunderskot­t”

i Ryssland. Det hela låter ändå tyvärr som cirkelreso­nemang eftersom kretsarna kring Nato just nu gör sitt bästa för att med ekonomiska sanktioner försnabba och förvärra ett sådant eventuellt ”underskott”. Det blir, för att låna ett av Torvalds favoritutt­ryck, motsägelse­fullt.

Men mycket oftare blir Natoanhäng­arnas svar betydligt mer svävande, med påminnelse­r om allt möjligt historiskt bagage från andra världskrig­et. Ungefär som om jag skulle motivera mitt Natomotstå­nd med att jag vet att Tyskland (eller för den delen Frankrike) planerar att snart åter expandera österut med militära medel. Sådana resonemang leder ingenstans.

Torvalds andra tes handlar om att vi riskerar att återgå till ”finlandise­ringen”, ifall Sverige går in i Nato före Finland. Jag erkänner

att termen ”finlandise­ring” var ett pr-problem för Finland, men pr-problem eller en upplevd dålig självkänsl­a kan aldrig vara motiv för att gå med i en militärall­ians. Hela världen vet nog redan var Finland står. RABBE SANDELIN Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland