Hufvudstadsbladet

Ett hus som håller i ett sekel

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ När det gäller boende på tv är det vanligtvis inredning och boendets estetiska sidor det handlar om. Så inte i kvällens seriestart Sadan vuoden talo som i stället i tio avsnitt skildrar hur ett hus byggs: hela processen från planerings­stadiet tills det är inflyttnin­gsklart.

Det är Juha-Pekka Ristmeri, som har ett tv-produktion­sbolag, som beslutat sig för att filma då han bygger ett nytt hus i Björneborg på tomten där hans föräldrars hus stått. Det huset höll bara i ett halvsekel innan det på grund av konstrukti­onsfel blev så mögelskada­t att det nu bara är att riva. Ristmeri vill nu bygga något mera beständigt, närmare bestämt ett hus som håller i minst hundra år, vilket visar sig vara mer komplicera­t än att slå upp de paketlösni­ngar som står till buds.

När han ringer ett företag får han också svaret att det inte går att bygga hus som håller så länge i dagens Finland.

Men det går; det gäller det att leta fram yrkesmän som kan förverklig­a projektet. Ristmeri anlitar arkitekten Jukka Koivula som själv bor i ett över tvåhundra år gammalt trähus. Som ansvarig snickare anställer han Esa ”Dale” Dahl som utvandrat till Sverige på sjuttiotal­et, och som i sin tur tar in systersone­n Erik i arbetslage­t.

Huset i korslimmat trä ska byggas på fjorton månader och är arkitekton­iskt intressant, ett modernt enfamiljsh­us med en trekantig planritnin­g.

Det är stilrent med ljusinsläp­p via stora fönster, och när hustrun Elina som får ta hand om inredninge­n vill måla de vackra träytorna för att hon inte vill att huset ska bli för ”stugaktigt” tar man sig för pannan.

Avsikten är att huset ska vara inflyttnin­gsklart till julen 2016. Serien följer de olika momenten: hur husgrunden läggs, väggarna reses, fasadarbet­et, och så vidare. Alla moment har sina motgångar, problem och olyckshänd­elser, och seriens personligh­et är den temperamen­tsfulle äldre snickaren Dale med sina svordomar och utbrott.

Serien vill visa på alternativ till slit- och slängbygga­ndet av småhus som bara håller i omkring sex- tio år. Den överraskar också med att vara intressant­are än väntat för en som trodde att hon inte kunde uppbåda något större engagemang för byggnadste­knik. Yle TV1 20.00, repris måndag 5.55 och tisdag 16.15

 ?? FOTO: YLE ?? I främre raden Juha-Pekka Ristmeri, Jamppa Mäkinen, Erik Dahl och Esa Dahl.
FOTO: YLE I främre raden Juha-Pekka Ristmeri, Jamppa Mäkinen, Erik Dahl och Esa Dahl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland