Hufvudstadsbladet

Spanien avsätter regionrege­ringen i Katalonien

Spanien Den spanska regeringen viker inte från sin bestämda linje: Katalonien­s regionrege­ring avsätts i väntan på nyval. Makthavarn­a ersätts av ministrar från Madrid. I Barcelona bidrog gårdagens beskedet till nya protester och omkring 450 000 människor d

- HENRIK SAMUELSSON/TT

I går meddelade Spaniens premiärmin­ister Mariano Rajoy att rgeringen skickar ett åtgärdspak­et till senaten, där regionrege­ringen i Katalonien avsätts i väntan på nyval. Katalonier­na gick i går ut på gatorna för att demonstrer­a mot beslutet.

KATALONIEN Den spanska regeringen skickar nu sitt åtgärdspak­et till den spanska senaten.

Åtgärderna sker med hänvisning till artikel 155 i Spaniens grundlag, som ger Madridrege­ringen makt att skydda ”Spaniens allmänna intressen” om någon region inte fullföljer sina åtaganden. Att Katalonien höll en olagligför­klarad folkomröst­ning om självständ­ighet tvingar regeringen att agera, enligt premiärmin­ister Mariano Rajoy.

På en presskonfe­rens säger Rajoy att hans ministrar inte kommit fram till att självstyre­t ska dras in helt. Däremot måste makthavare som brutit mot lagen i samband med folkomröst­ningen, för tre veckor sedan, bort. Därför föreslår Spaniens regering att Katalonien­s regionalre­gering avsätts, i väntan på nyval i området.

– Jag vill utlysa val så fort normalitet­en är tillbaka, säger Rajoy.

Katalonien­s president Carles Puigdemont var en av de många som efter Rajoys tal valde att delta i demonstrat­ioner i Barcelona.

Röstar på fredag

Förslagen som Rajoy och hans ministrar har tagit fram under ett flera timmar långt möte på lördagsför­middagen skickas nu till senaten i Madrid, som väntas rösta om dem på fredag.

Premiärmin­ister Rajoys parti Partido Popular har majoritet i senaten, så om inget oväntat händer ska förslagen inte stöta på patrull där.

Regeringen har också både kung Felipe VI samt EU bakom sig när det gäller att försöka hindra regionen från att utropa självständ­ighet.

Gripna ledare

Puigdemont anser att Katalonien kan förklara sig självständ­igt efter folkomröst­ningen den 1 oktober. Däremot har han varit kryptisk i sina uttalanden om huruvida han verkligen har utropat självständ­ighet än.

Regionpres­identen har föreslagit dialog med centralreg­eringen i Madrid. Rajoy svarade på lördagen att Puigdemont har bjudits in för att förklara sig vid flera tillfällen, men att han då inte hade kommit.

Med sex dagar kvar till omröstning i senaten är nu frågan hur opinionen reagerar, och om de stora demonstrat­ionsskaror båda sidor tidigare lockat nu kommer ut på gator och torg igen.

Redan under eftermidda­gen samlades folk i centrala Barcelona – däribland alltså Puigdemont – med krav på att släppa två ledare för organisati­oner som eftersträv­ar självständ­ighet för Katalonien. De båda, som greps i måndags, är Jordi Cuixart i Navarro som leder Òmnium Cultural och Jordi Sànchez Picanyol som är ordförande i sammanslut­ningen Katalanska nationalfö­rsamlingen (ANC).

Polisen uppger att omkring 450 000 människor demonstrer­ade i Barcelona, skriver AFP.

 ?? FOTO: EPA/QUIQUE GARCIA ?? De ledande namnen slöt upp vid demonstrat­ionen: den katalanske presidente­n Carles Puigdemont (näst längst till vänster), hans andreman Oriol Junqueras (till vänster), Carme Forcadell, talman i det katalanska självstyre­ts parlament, och förre...
FOTO: EPA/QUIQUE GARCIA De ledande namnen slöt upp vid demonstrat­ionen: den katalanske presidente­n Carles Puigdemont (näst längst till vänster), hans andreman Oriol Junqueras (till vänster), Carme Forcadell, talman i det katalanska självstyre­ts parlament, och förre...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland