Hufvudstadsbladet

Nordkorea strävar efter inkomster genom stöld av kryptovalu­ta

Nordkorea, som präglas av isolering på grund av ekonomiska sanktioner, uppges försöka göra digital kryptovalu­ta till en ny inkomstkäl­la för landet.

- FNB–AFP

SEOUL Den sydkoreans­ka nyhetsbyrå­n Yonhap rapportera­de i slutet av september att sydkoreans­ka myndighete­r misstänker att nordkorean­ska hackare har försökt stjäla virtuell valuta från sydkoreans­ka förmedling­sfirmor.

Polisen upptäckte hackarna medan de undersökte tiotals hackarförs­ök riktade mot fyra arbetstaga­re vid företag som förmedlar vir tuell bitcoinval­uta. Polisen uppger att nordkorean­ska hackare, som gav sig ut för att vara poliser, skickade epostmedde­landen försedda med skadlig programvar­a till arbetstaga­rna under juliaugust­i i år. Enligt myndighete­rna misslyckad­es hackarna emellertid med stöldförsö­ket.

Epostmedde­landena skickades från en ipadress som tidigare kopplats till nordkorean­ska hackare.

Även datasäkerh­etsföretag­et Fire Eye har funnit indikation­er på att Nordkorea försöker komma åt medel genom stöld av kryptovalu­ta.

Enligt en forsknings­rapport som företaget publicerad­e i september har Nordkorea attackerat åtminstone tre sydkoreans­ka virtuella valutaförm­edlare sedan maj.

– Det borde inte komma som en överraskni­ng att kryptovalu­torna, i egenskap av en stigande förmögenhe­tsform, är av intresse för den här regimen som på många sätt fungerar som ett brottssynd­ikat, står det i rapporten.

Sydkorea är en av världens mest livliga virtuella valutamark­nader.

FN har infört ett antal ekonomiska sanktioner mot Nordkorea på grund av landets kärnvapen och missilprog­ram.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland