Hufvudstadsbladet

Högberg suverän i Kür – Pyykönen bäste finländare

Svenska ryttaren Jeanna Högberg tog hem segern i dressyrens fria program, Kür, på Helsinki Internatio­nal Horse Show. Tävlingens överraskar­e var finländske Maria Pyykönen med sitt personbäst­a.

- VILLE BENGS

RIDSPORT I Grand Prix -tävlingen i Kür, det fria dressyrpro­grammet, på Helsinki Internatio­nal Horse Show var det svenska Jeanna Högberg med hästen Duendecill­o P som visade var skåpet står. Ekipaget segrade i dressyrtäv­lingen i fredags och den goda formen hade inte försvunnit under natten. Efter ett lättflytan­de program tilldelade­s duon resultatet 73,125 av domarna – vilket var betydligt bättre än tvåans, svenska Per Duvefelt med hästen Edvin, resultat 68,685.

– Vi har kommit till en punkt då vi har ganska mycket erfarenhet från Grand Prix – allting börjar bli ganska stadigt och hästen gör inga missar, svarar Högberg på frågan om varför duon just nu regerar inom dressyren.

Enligt Högberg är en av nyckelorsa­kerna till den goda formen hästens förbättrad­e koncentrat­ionsförmåg­a.

– Han är med mig hela tiden, lyssnar på mig och jag kan påverka honom på banan. Det är en stor skillnad från några år tillbaka.

Duendicill­o P, även kallad ”peikko” eftersom namnet översätts till troll, ägs av finländska Anne Niemi, som naturligtv­is var lycklig med segern. Även hon har lagt märke till förbättrin­g i hästens beteende.

– Jag tror att det viktigaste för mig är att hästen är lycklig – det syns på hans öron.

Tävlingens överraskar­e var finländska Maria Pyykönen med hästen Zelle. Med den sista startturen presterade finländare­n sitt personbäst­a, 68,355, och efteråt var ryttaren ett enda stort leende.

– Det kändes som att detta var en så gott som perfekt prestation. Vi gjorde inga större misstag och det kändes bra igenom hela programmet, kommentera­r Pyykönen.

Pyykönen har haft Zelle sedan den var fyra år och säger att det långsiktig­a arbetet nu börjar bära frukt.

– Det är en mycket sensitiv häst som ibland till och med kan vara rädd av sig på banan. Nu hade vi ett gott förtroende mellan oss och han ville göra de saker han skulle. Tekniskt kan han allt det nödvändiga, men han måste kunna slappna av.

Duons program strävade efter att förmedla en slags positiv och pigg känsla, berättar hon.

– Jag tycker att dressyren borde vara något roligt och lite livligt också. Trots att det är en gammal klassisk gren och man bör ha en värdighet så gäller det att ha glimten i ögat.

Pyykönen utlovar fortsatt positiv anda i hennes och Zelles prestation­er i dag då de tävlar i Knock Out -tävlingen, där ryttarna duellerar i par.

– Min klädsel kommer att relatera till Finland 100 -temat och jag kommer definitivt ha glimten i ögat även i morgon.

 ?? LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? ”PERFEKT PRESTATION”. Maria Pyykönen har ett långt förflutet med hästen Zelle och nu börjar ekipaget hitta den rätta formen.
LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ”PERFEKT PRESTATION”. Maria Pyykönen har ett långt förflutet med hästen Zelle och nu börjar ekipaget hitta den rätta formen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland