Hufvudstadsbladet

”Tyngsta krysset i karriären”

Fotboll FC Honka vände ryggen mot TPS-festen. I stället samlar man sig för kval i Esbo. – Vi måste orka titta framåt och fokusera. Vi måste nolla läget mentalt, säger Vesa Vasara.

- MATS AHLNÄS mats.ahlnas@ksfmedia.fi

●●FC Honka–TPS 1–1 (0–0)

Hela känslopale­tten användes efter slutsignal­en för division 1-säsongen. Tabelletta­n TPS räddade ett kryss, som räckte för att säkra återkomste­n till ligan, genom Ilari Mettälä med mindre än tio minuter kvar.

Samtidigt som gräsmattan fylldes av vilt jublande TPS-supportrar lade FC Honkas spelare sig raklånga på marken. Tio minuter från ligaplatse­n. Glädjen och sorgen ramades in i ett ögonblick.

– Det här är nog det tyngsta krysset i hela min karriär. Sällan har ett oavgjort resultat haft så här stor betydelse för situatione­n i tabellen … Självklart är man besviken. Vi var tio minuter från avancemang, säger Joel Perovuo.

Perovuo har upplevt en hel del under sina fotbollsår, men en mer hålögd blick har han knappast bjudit på.

– Båda lagen förtjänade att ta steget upp. TPS tog chansen nu. Vi var bara nära …

Liknade en cupfinal

Kasperi Liikonens ledningsmå­l i början på den andra halvleken väckte Honkas ligadrömma­r rejält. Det resultatet hade räckt för att sätta Esbo på fotbollsli­gakartan igen, men nu blev det i stället en tung eftermidda­g i Hagalund.

– Självklart är det en stor besvikelse. Vi gick in med allt vi hade och då känns det tufft nu. Vi gav precis allt, men TPS var snäppet vassare. Grattis till dem, säger tränaren Vesa Vasara.

Perovuo tycker att Honka gjorde det mesta förutom att sätta sista spiken i kistan.

– I den här typen av match kan man inte kräva så mycket mer. Det liknade en cupfinal, insatserna var så stora. Jag tycker att vi hanterade situatione­n bättre än TPS. De hade allt att förlora, vi kunde bara vinna. Efter ledningsmå­let blev vi aldrig stressade, men sedan får de en studs rätt och så smäller det.

Kan bli derby i kvalet

Honkas besvikelse var enorm efter slutsignal­en, men samtidigt gäller det att glömma och gå vidare. I början på november kommer bonuschans­en till ligaspel nästa säsong.

Det allra mesta pekar mot att HIFK blir motståndet i ett ovisst kvalderby även om Mikael Forssell räddade HIFK-hoppet med sina två mål mot SJK i fredags. Oavsett om HIFK eller PS Kemi står på andra sidan mittlinjen blir det tufft för Honka.

– Just nu är det lite speciellt läge. Vi har fortfarand­e mycket kvar att spela om. Vi får inte fundera för länge på den här besvikelse­n. Samtidigt förberedde en sådan här match oss för kvalet. Det kommer att bli likadant då. Vi måste spela utmärkt för att ha en chans. De är ett ligalag, vi kommer från ettan, säger Perovuo.

Enligt Vasara blir det helt avgörande att lyckas nolla läget mentalt inför kvalet i början på november.

– Säsongen är inte över. Vi måste orka titta framåt och fokusera på kvalet. Vi ska vara redo när det smäller. Förhoppnin­gsvis hjälpte den här matchen till.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? FöRLORAD CHANS. Kasperi Liikonens mål räckte inte för Honka.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N FöRLORAD CHANS. Kasperi Liikonens mål räckte inte för Honka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland