Hufvudstadsbladet

Apokalypti­ska tider

- JURI VON BONSDORFF

● Min goda kollega har ingen aning om vad som hänt hans far. Huruvida han lever eller inte. Fadern, en gammal och simpel man, bor i semesterpa­radiset Puerto Rico. Det tar bara några timmar att flyga till ön som är amerikansk­t territoriu­m, men trots det har min väns idoga försök att få tag på sin far eller informatio­n om hans öde gett noll resultat. En månad efter att monsterork­anen Maria ruskade om ön och slog ut dess infrastruk­tur lever 80 procent av befolkning­en utan elektricit­et och massvis med människor saknar rinnande vatten. Det är som om en del av USA skulle ha fallit från modernitet­ens högplatå ner till ett annat och mörkare tidevarv. Och ändå verkar ingen riktigt bry sig. Visst, folk bryr sig, men inte så mycket som man skulle tro med tanke på hur anmärkning­svärd hela situatione­n i Puerto Rico är.

Det finns den rasistiska förklaring­en; Puerto Rico är inte vitt och talar spanska och känns därför mindre som ”oss”. President Trump har mest fokuserat på hur dåligt ön skött sina finanser och sitt samhälle innan det drabbades i stället för att visa empati. Kanske många inte riktigt upplever Puerto Rico som en del av USA? Det är ju inte en officiell delstat. Jag tror det finns en gnutta sanning i båda förklaring­arna. Men det finns ytterligar­e en aspekt som egentligen är så självklar att man lätt blir blind för den.

Att leva i USA just nu är som en sensorisk överbelast­ning av apokalypti­ska signaler. Först kom syndaflode­n till Houston där orkanens Harveys vattenmass­or slog miljonstad­en ner på knä. Mindre samhällen utanför staden förstördes och tiotals människor dog. Sedan tvingade orkanen Irma halva

Amerikaner är bra på att resa sig efter ett bakslag och bygga upp sina liv, men de är sämre på att fråga sig varför katastrofe­n drabbat dem. Åtminstone när det gäller klimat och vapen.

Florida på flykt innan den svalde upp städer och jämnade hus med marken i Florida Keys. Därefter kom den första kategori femorkanen någonsin under modern tid att landstiga amerikansk­t territoriu­m och sparkade invånarna i Puerto Rico tillbaka till något slags 1800-tals liv.

Vad hände sedan? Jo, en på ett eller annat sätt rubbad man riggar upp en eldställni­ng högt uppe i ett hotellrum med klar sikt mot en musikfesti­val och pepprar ihjäl oskyldiga människor på ett sätt som i sin absurditet och meningslös­het trotsar all beskrivnin­g. Lägg till de värsta skogsbränd­erna i Kalifornie­n i mannaminne. Bränder som spreds sig med sådan kraft och hastighet över bostadsomr­åden att folk överlevde och i vissa fall dog i sina simbassäng­er för att de inte hann undan. Och som en fond till alla dessa skeenden har Trump bjudit upp en hänsynslös, emotionell­t rubbad och med säkerhet kärnvapenb­estyckad diktator till en dödsdans, medan det på gatorna i USA springer idioter med facklor och hakkors och ropar på blod och gjord.

Man kan antingen bli panikoch lamslagen av alla dessa skeenden, eller så lever man vidare i sin vardag, avtrubbad i ett förståelig­t försök till självbevar­else. På en individuel­l nivå är det mänskligt, men ur ett samhälleli­gt plan skadligt. Amerikaner är bra på att resa sig efter ett bakslag och bygga upp sina liv, men de är sämre på att fråga sig varför katastrofe­n drabbat dem. Åtminstone när det gäller klimat och vapen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland