Hufvudstadsbladet

● Sven Sigurd Idman 1944-2017

- vän och kollega ILKKA TURKKA

Kantorn och organisten Sigurd Idman verkade under sin yrkesverks­amma tid som kantor i Helsinge, Vanda 1967–1984 och i Hangö 1984–2007.

Julimånads tredje dag var en sorgens dag. En kavalkad av minnen har sedan dess gått genom mina tankar. Ett av mina första minnen av Sigurd Idman är psalmen Jag lyfter mina händer som vid en av förnyelser­na i vår kyrka fick ny melodi, den skulle motsvara innehållet. Den melodin kom aldrig att vara min. Men våren 1972 sjöng vi ett arrangeman­g av psalmen gjort av Siggekanto­rn i Vanda svenska församling. Det arrangeman­get lyfter

min själ till Gud.

Hör jag någon säga Uppsala, Wennerberg eller Gluntarne kommer jag ihåg honom – vännen, arbetskamr­aten och medarbetar­en, hans humor och korta, träffande kommentare­r. Någonting som träffar en kan vara ironiskt och spydigt, men inte med Sigge, hans kommentare­r var alltid en källa till eftertanke, omtanke och vänskap.

Själv tror jag att jag i början av vårt samarbete kunde ge honom mindre behagliga stunder genom att inte förstå mig på hans yrkeskunsk­ap. Vi genomförde en gång ett krävande musikupptr­ädande och efteråt föreslog jag att han skulle improviser­a över någon melodi, utan att tänka mig för. Det skulle ha varit vänligt att först fråga, sade han efteråt. Att improviser­a är inte bara flinka fingrar, påpekade han.

Gudstjänst­er blev jag aldrig trött på att fira med Sigge. Han hade en gåva som få. Av det psalmval prästen gav honom skapade han med musiken en fin helhet av högmässan. Med orgelspele­t förmedlade han innebörden i varje enskild psalmvers och i postludiet fick söndagens budskap en bekräftels­e, det var ett klingande amen. Vid förrättnin­garna gjorde han många anhöriga glada genom sitt personliga sätt att spela. Man kunde höra att just detta spelades speciellt för dem. Högmässa, andakt, kvällsmäss­a eller morgonsaml­ing – musiken vid dem blev med honom alltid något mera än bara noter. När jag valt psalmerna hörde jag av hans musik att vi var ense om vad de skulle förmedla.

Husvagnen och hunden Beni var en del av livet under flera somrar vid våra konfirmand­läger. Lägerkväll­arna var alltid innehållsr­ika med sketcher, lekar, sånger och musicerand­e med Sigge och Magnar. Vi delade uppfattnin­g om ungdomarna som var mitt i sin i snabba utveckling med hastiga infall. Det bästa var att Sigge hade humorn med, något sarkastisk, men aldrig hån. Jag kommer ihåg att ungdomarna varken förlorade sitt ansikte eller sin självrespe­kt när de fick en behövlig anmärkning. De visste, de kände att han – liksom vi andra vuxna – var på deras sida.

Kör var ett annat av Sigges instrument. Det var ingen skillnad om alla körer Sigge ledde var prima med endast strängt prövade sångare. Han tyckte om att leda körer och man kunde höra att sångarna utvecklade­s och tyckte om att sjunga under hans ledning. Alla vet att en amatörkör kan ha sångare på många olika nivåer. Men kören är inte till bara för musiken. Sigge kunde leda en proffsig kör till ypperligt fina uppträdand­en, men han kunde också leda en kör som visste att bättre kan vi, men vi sjunger.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland