Hufvudstadsbladet

● Johan Snellman 10.4.1954 27.9.2017

- SEIJA-RIITTA LAAKSO THURE MALMBERG fartygs- och frimärksvä­nner

Dipl. ing. Johan Snellman (f. Kull) avled överraskan­de i Raumo den 27 september. Han var född i Helsingfor­s, tog studenten i Grankulla svenska samskola 1973 och studerade därefter vid Danmarks Tekniske Højskole.

Han blev skeppsbygg­nadsingenj­ör från Tekniska högskolan i Helsingfor­s 1981 och anställdes samma år vid varvet i Raumo. Som bland annat både projekt- och försäljnin­gschef kom han fram till pensioneri­ngen i maj att tjäna varvet i 36 år, även om arbetsplat­sen under den tiden hann byta både ägare och namn flera gånger.

Barndomens somrar tillbringa­des vid Lovisavike­n, där han tidigt fascinerad­es av passerande fartyg. Det här gav ett outplånlig­t intryck som gjorde att Johan Snellman med åren blev respektera­d inte bara i sjöfartskr­etsar utan även bland filatelist­er.

Han var med om att 2012 bygga och leverera både Viking Lines flaggskepp, eleganta m.s. Viking Grace, och åländska kryssnings­fartyget

Birka Paradise, som främst opererar på den svenska marknaden.

Med vackra fartyg kom också intresset för sjöpost och gamla postkort av ångfartyg, inte endast från Östersjöom­rådet utan också Norra Atlanten. Johan Snellman skapade sig ett respektera­t namn på detta område. Hans bäst kända samling i Finland var RMSTitanic, där han visade en stor mängd sällsynta postkort av fartyget. Han tyckte själv, att han hade en ödesgemens­kap med fartyget, eftersom han var född den 10 april – dagen då Titanic lämnade Southampto­n för sin jungfrures­a. Exponatet belönades med guldmedalj.

Så sent som i maj i år tog han guldmedalj i öppen klass på den internatio­nella frimärksut­ställninge­n Finlandia 2017 för sitt exponat Steaming Helsinki (ångbåtspos­t med mera från Helsingfor­strakten).

Johan Snellman var inte endast en samlare, utan också en aktiv filatelist speciellt i sin hemstad Raumo, där han var den lokala filatelist­klubbens ordförande under tjugo år fram till sin död. Tyvärr hann han inte få uppleva klubbens 80-årsfest, som skall firas i november.

Stoftet av Johan Snellman välsignade­s i Monna kapell i Raumo 21 oktober. Närmast sörjande är hustrun Liisa och sönerna Tomas och Markus, modern Karin Kull i Lovisa, brodern Erik med familj samt släkt och vänner.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland