Hufvudstadsbladet

”Inte min mening att köra på någon”

Rättegång Den 52-årige man som är åtalad för vansinnesk­örningen på Lönnrotsga­tan i Helsingfor­s är ångerfull. – Jag är så ledsen, förlåt, säger han.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi

– Jag led av en panikattac­k och litade på turen, säger den 52-årige man som i juli körde ihjäl en kvinna på Lönnrotsga­tan i centrala Helsingfor­s.

Klockan var kvart över sex på fredagskvä­llen den 28 juli när 52-åringen betalade för sig på en krog på Alexanders­gatan. Sedan promenerad­e han till Senatstorg­et där den vinröda Jaguaren stod felparkera­d. Där började den vansinnesf­ärd genom Helsingfor­s centrum som en kort stund senare slutade i en 51-årig kvinnas död på Lönnrotsga­tan. Ytterligar­e fem personer skadades.

– Jag lider av panikattac­ker och psykoser och hade förgäves försökt få ordning på medicineri­ngen men hälsovårde­n nekade. Den där kvällen hade jag en attack. Då är man inte mottaglig för någonting alls, förklarade den åtalade mannen på tisdagen i tingsrätte­n.

Enligt häradsåkla­garen Kimmo Virtanen har 52-åringen begått mord och gjort sig skyldig till fem dråpförsök. 52-åringen fortsätter: – Jag körde fort, alltför fort, på Alexanders­gatan och jag var nära att köra över en man vid Mikaelsgat­an. Samma sak vid Stockmanns huvudentré.

Från shoppingga­tan körde han till vänster och över till Mannerheim­vägen. Där tvingades han stanna kort på grund av trafikljus­en. Vid grönt gasade han på igen och svängde till höger på Lönnrotsga­tan. Fotgängarn­a hade grönt ljus.

”Försvann ur synfältet”

Utgående från rättegångs­handlingar och vittnesmål flög folk på omkring som käglor på övergångss­tället.

– Fram till det ögonblicke­t hade jag inte kört på någon. Jag tänkte att det fortsätter så, att ingen blir påkörd.

Jaguaren körde rakt på två kvinnor som både hamnade på den stora bilens motorhuv. Den ena ramlade genast av.

– Henne såg jag bli liggande på marken. Den andra försvann från mitt synfält.

Den andra kvinnan hamnade under bilen. Hon släpades med Jaguaren i cirka 230 meter upp till hörnet av Annegatan.

– Där började bilens styrning fungera igen. Jag parkerade bilen och tog min ryggsäck. Då fick jag syn på ett lik en bit bakom bilen, det var fruktansvä­rd syn, men sedan gick jag in på Bar Loose. Där satte jag mig på en soffa och väntade på polisen.

Den förolyckad­e kvinnan dog av krosskador i bröstkorge­n. Folk på gatan skrek och viftade med armarna då de försökte stoppa dig. Såg eller hörde du inget alls? undrade åklagaren. – Nej. Bilstereon skrek för fullt.

Ber om ursäkt

”Jaguarmann­en”, som den 52-årige åtalade också kallas, har tidigare varit tvångsinta­gen för vård på grund av psykiska problem. Han är också tidigare dömd för bland annat allvarliga trafikförs­eelser. Han kallar dödskörnin­gen för en ”olycka” och erkänner grov oförsiktig­het i trafiken och grovt vållande av personskad­a.

Åklagaren yrkar på livstid i fängelse.

– Jag förstår nu att jag talade strunt i de första polisförhö­ren efter olyckan. I häktet i Böle satte jag eld på mitt täcke och min dyna och förklarade krig mot en massa främmande länder. Jag sade till poliserna att jag vill köra över en människa men det är inte sant. Det var aldrig min avsikt. Jag led av en panikattac­k. Då tänker man inte klart, förklarade 52-åringen.

– Det finns säkert en miljon saker som jag kunde ha gjort annorlunda. Jag hade inte för avsikt att döda någon. Det här var inte mord, något sådant kan jag inte erkänna. Förlåt, jag är otroligt ledsen över det som hänt.

Orden var riktade till dödsoffret­s anhöriga och till alla målsägande­n som satt i rätten och även berättade om händelsefö­rloppet.

Ingen förvarning

Enligt kvinnorna och den ryska man som också blev påkörda, men klarade sig med små fysiska skador, fick de ingen förvarning. Ingen biltuta, ingenting. Plötsligt bara small det på övergångss­tället.

Enligt den åtalade mannen tryckte han på bilens signalhorn hela vägen längs med Alexanders­gatan.

– Men sedan blev jag tvungen att bromsa in och då måste jag ha släppt biltutan, sade han.

De första dygnen efter vansinnesk­örningen beskyllde mannen offren för det som hänt. Nu beskriver 52-åringen sig själv som en sjuk person. Tingsrätte­n, som tar ställning till sekretessb­elagda läkarutlåt­anden, slår fast graden av tillräknel­ighet.

– Min verklighet­suppfattni­ng har varit helt rubbad. Just nu är det fason på medicineri­ngen, sade 52-åringen.

Rättegånge­n fortsätter på måndag om en knapp vecka.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? LIVSTIDSFä­NGELSE. – Det är mord för att dådet var rått och grymt, säger häradsåkla­garen Kimmo Virtanen. Den åtalade 52-åringen uppträdde på tisdagen ångerfullt i Helsingfor­s tingsrätt. Rättegånge­n fortsätter nästa vecka.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI LIVSTIDSFä­NGELSE. – Det är mord för att dådet var rått och grymt, säger häradsåkla­garen Kimmo Virtanen. Den åtalade 52-åringen uppträdde på tisdagen ångerfullt i Helsingfor­s tingsrätt. Rättegånge­n fortsätter nästa vecka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland