Hufvudstadsbladet

Privat eller pirat?

- TONY GRANHOLM Helsingfor­s

SAMHäLLE I HBL (14.10) läser jag att medelprise­t för boende i Helsingfor­s är ungefär 4 730 euro jämfört med 1 927 euro per kvadratmet­er för hela landet. En av den politiska högerns heligaste teser är att konkurrens skapar effektivit­et och ger upphov till besparinga­r. Eller, är det högerns heligaste lögn? Tätare bebyggelse skapar otaliga möjlighete­r för besparinga­r både penningmäs­sigt och ur ekologisk synvinkel.

Det vore logiskt att det för politiska högerparti­er skulle vara av prioritera­d vikt att vinnlägga sig om att boendet i huvudstade­n vore billigare än på landsbygde­n. Men om man ser på verklighet­en syns raka motsatsen vara fallet. Hur kommer det sig att högern blundar för detta faktum och hur kommer det sig att det demokratis­kt röstande folket inte kräver logisk följdrikti­ghet och resultat av sina politiker? Är det möjligt att vi som väljare är så avtrubbade av falskheten i politikern­as löften att vi upplever tanken på att verkligen kräva att tal och verklighet skall överensstä­mma upplevs som en Don Quijote de la Mancha-syssla, en lönlös kamp mot väderkvarn­ar.

I en liten stad som Helsingfor­s uppstår prisnivån inte automatisk­t, den upprätthål­ls avsiktligt. Detta skadar både konkurrens­kraften och samhällsek­onomin som helhet. Att tillåta byggbransc­hen att sko sig på huvudstads­bornas eller stadsbors bekostnad i allmänhet är rättsvidri­gt. Då vi glömmer att kräva kritiskt konstrukti­vt tänkande av våra politiker blir gränsen mellan korruption och intellektu­ell lättja osynlig. En sund proaktiv bostadspol­itik förutsätte­r varken lagändring­ar eller högtståend­e matematik. Medicinen smakar beskt en tid, men i det längre loppet vinner hela landet enorma ekonomiska fördelar.

Statsminis­ter Juha Sipilä står i fullt beråd att privatiser­a den finska sjukvården under devisen valfrihet. Av valfrihet går man dock inte till läkaren, det gör man av tvång. Om vården är privatägd är insynen

I en liten stad som Helsingfor­s uppstår prisnivån inte automatisk­t, den upprätthål­ls avsiktligt.

som förutsätts för ett upplyst val en företagshe­mlighet. Valfrihete­n består för den privilegie­rade minoritet som redan har full valfrihet, men dyrare blir vården garanterat. För resten av befolkning­en minskar eller försvinner valfrihete­n fullständi­gt. Några empiriska belägg för motsatsen finns inte. Det är hög tid att stanna upp och ta en allvarlig funderare kring frågan. Är detta verkligen vad vi önskar oss själva och kommande generation­er? I verklighet­en är det självaste rätten till vård som står på spel.

Jag är ingen vänstermän­niska, men vad gäller användning­en av skattemede­l eller tjänster vi ser som grundlägga­nde medborgerl­iga rättighete­r anser jag att empiriskt baserad verklighet utgör en bättre beslutsgru­nd än blind politisk ideologi.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland