Hufvudstadsbladet

Välkomna till ångestfabr­iken

-

Föreställ er sedan ett icke unikt svenskt klassrum. Eleverna får ha sina mobiler på bänken eller i väskan. Om mobilerna till råga på allt får vara påslagna talar vi om en ren ångestfabr­ik och IQ-massaker. Men även om telefonern­a är avstängda, hugger de alltså sönder de ungas intelligen­s och koncentrat­ionsförmåg­a.

Ett annat digitalt hot mot elevernas kunskapsut­veckling består i att våra hjärnor tror att vi kan outsourca vår intelligen­s till nätet. Vi lägger inte kunskap på minnet om vi kan lägga in det i datorns minne. Och vi tror lätt att kunskap och smartness som finns i datorn är vår egen kunskap och smartness.

Tänk om forskarna har fel, då? Rapportern­a om ungas stress och ångest i skolåldern, samtidigt som kunskapsni­vån och problemlös­ningsförmå­gan faller, går dessvärre i linje med rönen.

Mobiler borde bannlysas i skolan. Datorer borde användas konservati­vt och genomtänkt i undervisni­ngen och varje nytt digitalt moment utvärderas noggrant. Om sedan eleverna påstår att skärmar är stenkul och stimuleran­de, och inte alls distrahera­nde – det behöver man inte fästa sig vid. De är ju faktiskt beroende.

Med tanke på den nolltolera­ns svenska politiker har mot narkotika är de fasligt sorglösa vad gäller digitala berusnings­medel i skolan.

Expressen Ann-Charlotte Marteus om att kroppens viktigaste organ just nu är hjärnan, hjärtat, lungorna och mobilen.

Det speciella är att samtidigt som stödet för regeringsp­artierna sjunker har regeringen­s popularite­t ökat en aning. Kymen Sanomat Markku Kumpunen om att 32 procent av medborgarn­a anser att regeringen har klarat sig rätt hyfsat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland