Hufvudstadsbladet

Tredje gången gillt för Anyuru?

Det kan bli tredje gången gillt för Johannes Anyuru men även Klas Östergren och Isabelle Ståhl har chans att få årets skönlitter­ära Augustpris. Bland de nominerade till fackbokspr­iset finns Hédi Fried.

- ERIKA JOSEFSSON/TT KLAS WIDESTRAND/TT

För Johannes Anyuru, liksom för många andra, är Augustpris­et ”ett spektakel men på samma gång ett instrument för att nå fler läsare”, något som har blivit allt viktigare ju äldre han blivit. Att De kommer att drunkna i sina mödrars tårar har nominerats känns extra angeläget.

– För mig har det känts viktigt att en bok som handlar om islam i Europa och fascismen, om dynamiken mellan fascismen och terrorn, har blivit så läst och omtyckt. Att människor har läst och tänkt med hjälp av den, säger han om sin tredje nominerade bok.

Tematiken i Jörgen Gassilewsk­is nominerade roman Hastighete­n är minst lika tung: folkmorden i Rwanda:

– För mig har det en aktualitet som aldrig upphör. Det känns som ett memento för alla de problem som vi har i nutiden med rasism och intolerans och så vidare, säger Jörgen Gassilewsk­i.

Sjätte gången

Minst lika glad över sin nominering som alla andra är den redan Augustpris­belönade Sigrid Combüchen, sommed sin senaste roman Sidonie & Nathalie är nominerad för sjätte gången.

– Folk tycker väl att nu kan det vara nog med nominering­ar men samtidigt känns det väldigt befriande, man är ute på något slags raksträcka.

Bland veteranern­a finns även Johan Svedjedal, för fjärde gången nominerad till fackbokspr­iset, den här gången för sin rosade biografi om Karin Boye Den nya dagen gryr. Karin Boyes författarl­iv.

Erfaren är också Klas Östergren, även om årets nominering för I skuggan av Sumak, bara är hans andra:

– Det här är ju ingenting man går och räknar med eller ens reflektera­r över. Jag får se till att vara glatt överraskad ända tills priset delas ut om

en månad, säger han.

För debutroman­en

Även Isabelle Ståhl är nominerad för andra gången. 2005 hade hon chans att få Lilla Augustpris­et och nu är hon nominerad för debutroman­en Just nu är jag här.

– Det är en existentie­ll samtidsrom­an om relativt unga personer som lever i någon sorts förlängd tonårstid som bara fortsätter och präglas av en rotlöshet.

– Svårt att säga. Klas Östergren sade till mig att man ska bete sig som att man ska vinna. Det tyckte jag lät bra.

Förmodlige­n helt chanslös men glad ändå är poeten Jenny Tunedal vars nominerade diktsamlin­g Rosor skador delvis utspelas bland hadeshasan­de patienter på en demensavde­lning.

– När jag är ute och läser den träffar jag människor som vill berätta sina egna historier om demens. Det här är en bok som skapar kontakt mellan människor och det är jag väldigt glad över.

Augustpris­et delas ut i Konserthus­et i Stockholm den 27 november.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRESCIANI/TT ?? ISLAM OCH FASCISM. Johannes Anyurus hyllade roman har väckt intresse.
FOTO: CLAUDIO BRESCIANI/TT ISLAM OCH FASCISM. Johannes Anyurus hyllade roman har väckt intresse.
 ?? FOTO: CLAUDIO BRESCANI/TT ?? HEDRAD. Hédi Fried Augustnomi­neras för sin bok Frågor jag fått om Förintelse­n. Själv är hon ett av offren som fortfarand­e finns i livet.
FOTO: CLAUDIO BRESCANI/TT HEDRAD. Hédi Fried Augustnomi­neras för sin bok Frågor jag fått om Förintelse­n. Själv är hon ett av offren som fortfarand­e finns i livet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland