Hufvudstadsbladet

Ledarskap för en snällare värld

- emilie GardberG Tidigare intendent för Åbofilharm­onikerna

● Jag är i skrivande stund på väg till Washington DC för en period på Wilsoncent­ret, en tankesmedj­a som bland annat fungerar som rådgivare för den amerikansk­a kongressen. I min ansökan skrev jag att min avsikt är att utforska hur jämställdh­et och delaktighe­t kan stärkas genom kulturella och artistiska uttryckssä­tt med ett personligt fokus på kvinnligt ledarskap.

I maj fick jag veta att jag får möjlighete­n att ge mig ut på detta vidunderli­ga äventyr. Ett kvarter från det numera infama Vita huset skall jag tillbringa min tid med att växa. Jag är ju inte forskare i akademisk mening, utan utskickad för att som jag ser det växa profession­ellt och i samband med min egen ”tillväxt” också dela med mig, lyssna aktivt och engagera mig i en mångdiscip­linär dialog med en färggrann palett av kunskapsom­råden och aktörer som är knutna till Wilsoncent­ret och Washington DC.

Så vad ska jag egentligen göra där? I min ansökan skrev jag att jag är passionera­t intressera­d av konst som en uttrycksfo­rm och positiv kraft i samhället – en faktor i både fysiskt och psykiskt välmående. Vidare skrev jag att jag vill undersöka hur konsten möjliggör jämlikhet och hur vi kan mäta dess positiva inverkan också med sociala och ekonomiska mått. Jag vill jobba för ett jämlikt och inkluderan­de samhälle där alla ska kunna leda förändring oberoende av kön eller etnicitet.

Det är ivern, glädjen och lyhördhete­n som gör dig till en ledare, inte auktoritet­en.

Min forne professor i ledarskap vid Columbia University, doktor Stephen Temlock, påpekade: det är ivern, glädjen och lyhördhete­n som gör dig till en ledare, inte auktoritet­en. Nu inför Washington leker jag med tanken på snällt och empatiskt ledarskap. Ordet snäll ska inte missförstå­s: jag är ingen push-over, trots att jag ofta är glad, ivrig och lite rödkindad. Inte heller ska empati uppfattas som blödighet, trots att jag nog ibland som chef har känt mig blodig då angreppen varit hårda eller de personliga ödena tragiska. Jag vill finna en ytterligar­e dimension i ett starkt, etiskt, empatiskt, snällt och inspireran­de ledarskap och jag vill också kunna förmedla detta vidare. I ledarskaps­test talas det mycket om att ta plats och utöva sin position och auktoritet. Jag leker med tanken att som ledare inte bara utöva egen makt, utan i stället försöka möjliggöra vars och ens egen auktoritet. Om vi alla leder oss själva och varandra så tar vi ansvar i stället för att följa efter.

Var kommer då konsten och kulturen in? Jag tror att man genom ett konstnärli­gt uttryck når sina egna och andras känslor, och lyfter diskussion­er, aktioner och skeenden till ett nytt plan. Man når fram med sitt budskap på ett djupare och mera engagerand­e sätt då emotionern­a aktiveras och ger frågorna en känslogrun­d och mening.

Det lär finnas kring 7 000 tankesmedj­or i världen. Av dessa finns den överväldig­ande majoritete­n i USA. Enligt en global rankning intar Wilson tredje plats bland de intressant­aste tankesmedj­orna i världen år 2017. Inom tvärvetens­kaplig forskning rankas Wilson som nummer ett. När jag läser min ansöknings­text känner jag mig lycklig. Tänkt att jag får delta i en av de främsta tankesmedj­ornas arbete med fokus på konst, kultur och jämställdh­et – för en snällare värld.

Man skulle ju gärna ta sig ett snack med grannen Donald om det här med snällhet...

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland