Hufvudstadsbladet

Bestörtnin­g inom facket – ”Vi är inte redo ännu”

Strukturom­vandlingen i banksektor­n är givetvis ingen nyhet, men vi är inte redo för så här stora nedskärnin­gar ännu, säger Paula Hopponen, huvudförtr­oendeman för Nordea Banks Finlands-filial.

- 029 080 1325 patrik.harald@ksfmedia.fI PATRIK HARALD

Paula Hopponen är bestört över att Nordea planerar minska personalen med 6 000 personer. Enligt Hopponen reagerar banken alltför tidigt på de förändring­ar som är på gång inom bankbransc­hen till följd av digitalise­ringen.

– De nya systemen är ännu inte på plats och varken personalen eller kunderna är redo att ta emot dem. Kundernas behov är så mångfacett­erade att maskiner inte kan ta över.

Hopponen säger att det inom banken finns ett gediget kunnande inom bland annat placering och finansieri­ng, och att kunderna vill ha personlig betjäning i sådana frågor.

– Att man är it-expert betyder inte att man är expert på bankvärlde­n. Jag kan inte godkänna att man slänger ut erfarna anställda.

Hon är övertygad om att kunderna kommer att märka den stora personalmi­nskningen, både inom kundbetjän­ingen och i form av färre kontor. Senast Nordea skar ner kraftigt var 2015 och enligt Hopponen märks effekterna fortfarand­e i personalen­s arbetsbörd­a.

– Det finns mer jobb än personalen hinner med, säger hon.

Enligt Hopponen är tidtabelle­n för personalmi­nskningarn­a den stora frågan nu. Om minskninge­n sker behärskat – över många år – blir skadan mindre.

– Men om man går snabbt framåt kan resultatet inte bli någonting annat än dåligt.

Hon påpekar att personalen behöver tid på sig att anpassa sig till den nya tidens krav – den har mycket att lära sig.

– Wahlroos vårdar sina pengar, säger Hopponen bittert, och syftar på Nordeas styrelseor­dförande och storägare Björn Wahlroos.

– Ur personalen­s synvinkel är den sorgliga ekvationen att det alltid är den som drabbas när det ska sparas. Banken borde satsa på personalen också och inte bara se till investerar­nas intressen, säger hon.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ??
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland