Hufvudstadsbladet

Ryssland kan sätta käppar i hjulet för Uniper-affär

Energibola­get Fortums vd Pekka Lundmark förhåller sig lugnt till spekulatio­nernaom att ryska konkurrens­myndighete­r kan orsaka problem för det planerade Uniper-köpet.

-  TALAR. Fortums vd Pekka Lundmark säger att bolaget för en ”normal dialog” med ryska myndighete­r. FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA FNB

– Vi tror att vi får ett beslut som vi kan leva med, sade Lundmark.

Enligt spekulatio­nerna kan de ryska myndighete­rna besluta om begränsnin­gar i Uran och västra Sibirien där både Fortum och Uniper har verksamhet.

Lundmark poängterar att Fortums och Unipers marknadsan­delar är små om man ser på hela Ryssland.

Han säger att Fortum för en normal dialog med de ryska myndighete­rna.

Fortum och det tyska energibola­get E.ON underteckn­ade i september ett avtal som slår fast att Fortum köper E.ON:s andel av energibola­get Uniper för fyra miljarder euro. Fortum ska enligt tysk lag lägga ett bud på hela Uniper, som är värt 8 miljarder euro.

Unipers verksamhet i Ryssland är något större än bolagets i Tyskland. Unipers enheter i Ryssland är i huvudsak gaskraftve­rk, liksom även Fortums är.

Bättre än i fjol

Resultatmä­ssigt var Ryssland en av ljuspunkte­rna för Fortum under juli–september. Rubeln har stärkts vilket har stött utveckling­en i Ryssland.

–Vi är nöjda med hur resulta- tet har utvecklats i Ryssland, säger Lundmark.

Slutet av sommaren och början av hösten gick som helhet bättre för Fortum än samma period i fjol. Den jämförbara rörelsevin­sten steg i juli–september till 94 miljoner euro jämfört med 58 miljoner euro för ett år sedan. Omsättning­en steg till 919 miljoner från 732 miljoner euro. Det stigande elpriset stödde resultatet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland