Hufvudstadsbladet

Oroligt när vallokaler­na öppnade

Tre människor har dödats under våldsamhet­er i samband med det omstridda presidentv­alet i Kenya. Valkommiss­ionen meddelar nu att valet skjuts upp till på lördag i vissa områden där säkerheten är hotad.

- FNB-TT

KENYA De områden där valet skjut upp i två dagar är Homa Bay, Kisumu, Migori och Siaya, rapportera­r bland annat nyhetsbyrå­n AFP. Alla dessa områden är starka fästen för den kenyanska opposition­en.

Från Homa Bay har ett dödsfall rapportera­ts i samband med orolighete­r. I staden Kisumu har polisen öppnat eld och en opposition­ell demonstran­t, en man i 18-årsåldern, uppges ha avlidit av skottskado­r. Även i Nairobis slum har en demonstran­t skjutits ihjäl.

Dagens omval är ett nytt försök för invånarna i Kenya att välja en president. Opposition­sledaren Raila Odinga bojkottar valet och har uppmanat sina anhängare att inte rösta.

Stenkastni­ng och tårgas

Odinga drog sig ur kampen om makten eftersom han ansåg att valkommiss­ionen inte hade vidtagit tillräckli­ga åtgärder för att säkerställ­a ett fritt och rättvist val.

I huvudstade­n Nairobi har poliser och demonstran­ter drabbat samman, och i flera städer i västra delarna av landet har demonstran­terna spärrat vägar och kastat sten på polisen, som i sin tur svarat med tårgas.

När kenyanerna röstade i början av augusti var det fullt utanför vallokaler­na. I dag är köerna betydligt kortare.

–Det är min plikt att rösta. Sist var det kö runt hela kvarteret och jag fick vänta sex timmar. Den här gången är det inte så många här, säger den 26-årige taxichauff­ören David Njeru, som tagit sig till en vallokal i slumområde­t Mathare i Nairobi, till nyhetsbyrå­n AFP.

Allt starkare spänningar

Omvalet utgör klimax i det politiska drama som inleddes då Kenyas högsta domstol ogiltigför­klarade den sittande presidente­n Uhuru Kenyattas seger i valet 8 augusti. Spänningar­na i landet har sedan dess blivit allt star- kare. Opposition­en har utropat sig till en ”motståndsr­örelse”, som även kommer att agera utanför den traditione­lla politikens ramar, medan regeringen antytt att man kommer att slå ner hårdare mot dem man uppfattar som orosstifta­re.

– Jag gissar att regeringen i första hand kommer att hantera situatione­n genom att till exempel köpa över parlamenta­riker från opposition­en, för att försöka svälta ut deras rörelse, säger Anders Sjögren, statsvetar­e vid Nordiska Afrikainst­itutet, till TT.

– Men det råder ingen tvekan om att regeringen är beredd att slå till hårt. Huruvida det går mot väpnade konfrontat­ioner beror delvis på hur framgångsr­ik opposition­srörelsen blir.

Expert: Kenya spricker

Opposition­sledaren Raila Odingas bojkott innebär att Kenyatta sannolikt har segern som i en liten ask, något som i sin tur öppnar för fortsatta juridiska strider efter valet.

–Valets legitimite­t kommer att vara helt delad. Den kommer att vara maximal i regeringen­s egna fästen, och minimal i opposition­sfästena. Landet spricker politiskt på mitten. Så den här regeringen kommer inte att ha någon legitimite­t alls i opposition­ens styrkefäst­en, säger Anders Sjögren.

 ?? FOTO: AFP / LEHTIKUVA/SIMON MAINA ?? NYVAL. Spänningar­na i Kenya har ökat sedan augusti då Uhuru Kenyatta segrade i presidentv­alet. Resultatet överklagad­es och ogiltigför­klarades i september.
FOTO: AFP / LEHTIKUVA/SIMON MAINA NYVAL. Spänningar­na i Kenya har ökat sedan augusti då Uhuru Kenyatta segrade i presidentv­alet. Resultatet överklagad­es och ogiltigför­klarades i september.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland