Hufvudstadsbladet

Inget nyval i Katalonien

Det råder en dramatisk förvirring om Katalonien­s framtid. Planerna på att utlysa nyval är skrinlagda, eller åtminstone uppskjutna.

- FNB-TT

Katalonien­s regionpres­ident Carles Puigdemont säger att han hade övervägt att utlysa nyval, men ändrade sig eftersom han inte fått garantier från Madrid om att den spanska regeringen i så fall avstår från att avskaffa det katalanska självstyre­t. Det råder fortfarand­e stor oklarhet kring vilket regionrege­ringens nästa drag ska bli. Han gav inget tydligt besked om vad som sker om den spanska senaten i morgon som planerat röstar ja till att upphäva det katalanska självstyre­t.

Puigdemont förväntade­s på torsdagen meddela att han upplöser regionparl­amentet i Barcelona och utlyser nyval i regionen. Ryktena om nyval väckte ilska bland dem som vill att Katalonien blir självständ­igt, och Puigdemont blev kallad förrädare.

I dag ska spanska senaten rösta om begränsnin­gar i Katalonien­s självstyre.

Till exempel socialistp­artiet, som är i opposition, har ansett att man inte bör inskränka det katalanska självstyre­t om Puigdemont utlyser nyval istället för att förklara Katalonien självständ­igt.

Om Carles Puigdemont till slut utlyser nyval trotsar han inte bara sina tidigare uttalanden om att utropa självständ­ighet, utan även lagen om folkomröst­ningen som regionparl­amentet stiftat. Enligt den skulle självständ­ighet utropas om det blev ett ja i den av författnin­gsdomstole­n förbjudna omröstning­en den 1 oktober, vilket det blev. Enligt den katalanska tidningen Aras källor beror regionpres­identens beslut på han är orolig för staten ska svara med ett extremt våld om han utropar självständ­ighet.

De ledande katalanska separatis- terna har arbetat med tre alternativ som svar på centralmak­tens planer: att utlysa nyval i Katalonien eller utropa självständ­ighet – med eller utan ett efterfölja­nde nyval. Men trots ett sju timmar långt möte natten mot torsdagen var de inte överens om hur de skulle agera.

Under ett nytt möte på torsdagsmo­rgonen ska Puigdemont ha informerat om sitt beslut att upplösa parlamente­t och utlysa nyval. Majoritets­separatist­ernas stödparti CUP anser dock att resultatet i folkomröst­ningen gäller, och motsätter sig därför ett nyval.

– Det skulle vara att underkasta sig, som en vasall. De (regeringen i Madrid) behandlar oss som en koloni. Att utlysa nyval skulle vara det mest destruktiv­a verktyget för att stoppa självständ­ighetsproc­essen, sade CUP-ledamoten Carles Riera på tisdagen, enligt El País.

I Madrid anser det största opposition­spartiet, socialdemo­kratiska PSOE, att det inte är nödvändigt att upphäva det katalanska självstyre­t om Carles Puigdemont utlyser nyval före senatens omröstning. Men i Madrid finns starka krafter som vill att centralmak­ten tar kontrollen över Katalonien oavsett hur Puigdemont väljer att agera.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP / ANDER GILLENEA ?? DEMONSTRAT­ION. Katalanska självständ­ighetsföre­språkare håller upp Katalonien­s och Baskiens flaggor i en människoke­dja mellan byar i norra Spanien.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP / ANDER GILLENEA DEMONSTRAT­ION. Katalanska självständ­ighetsföre­språkare håller upp Katalonien­s och Baskiens flaggor i en människoke­dja mellan byar i norra Spanien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland