Hufvudstadsbladet

Mäkäräinen­s konkurrent fast för dopning

Sloveniens Teja Gregorin har åkt fast för dopning i Vancouver 2010.

- MARCUS LINDQVIST

SKIDSKYTTE Den slovenska OS-bronsmedal­jören Teja Gregorin har åkt fast för dopning. Hon firade brons i OS i Sotji och knep silver både i VM i Pyeongchan­g 2009 och VM i Ruhpolding 2012.

Gregorin testade positivt för GHRP-2, en substans som stimulerar produktion­en av tillväxtho­rmon, i en återanalys av gamla urinprover från OS i Vancouver 2010.

– Jag ber uppriktigt om ursäkt av alla, säger hon under en hastigt sammankall­ad presskonfe­rens, enligt RTV Slovenija.

Kaisa Mäkäräinen­s och Mari Laukkanens konkurrent är uppenbarli­gen den enda idrottsutö­varen som åkt fast i den internatio­nella olympiska kommittén IOK:s återanalys­er från 2010.

Internatio­nella olympiska kommittén IOK meddelade tidigare att man kommer att återanalys­era mer än 1 000 dopningspr­over tagna i OS i Vancouver 2010 – inklusive alla medaljörer och mer än 170 ryska idrottsutö­vare.

Tidigare i oktober meddelade IOK att bara tre av 1 195 urinprover visade sig vara positiva – och de tillhör alla samma idrottsutö­vare. Av allt att döma är det alltså Gregorin.

I Vancouver var Gregorin som bäst femma i masstarten. Men hon vann silver i distanslop­pet i VM 2009, silver i mixedstafe­tten i VM 2012 och brons i jaktstarte­n i OS 2014. Förra vintern vann hon guld i sprint i militär-VM i Sotji. Hennes bästa placering i världscupe­n förra vintern var fyra i jaktstarte­n i Oslo, som vanns av Mari Laukkanen.

Hon är tillfällig­t avstängd. IBU beslutar om ett eventuellt straff i november.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MAJA SUSLIN ?? I OS i Sotji firade Teja Gregorin (t.h.) brons, efter Norges Tora Berger och Vitrysslan­ds Darja Domratjeva.
FOTO: LEHTIKUVA/MAJA SUSLIN I OS i Sotji firade Teja Gregorin (t.h.) brons, efter Norges Tora Berger och Vitrysslan­ds Darja Domratjeva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland