Hufvudstadsbladet

Lika traditione­llt som respekting­ivande

Filmrecens­ion Nyfilmatis­eringen av Okänd soldat drar ut i strid med realismen för ögonen, med ond bråd död som ständig följeslaga­re, och med folklighet­en, kamratskap­et och den mustiga humorn ständigt närvarande.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Sett mot en bakgrund av filmens titel finns det gott om välbekanta ansikten i Aku Louhimies Okänd soldat (Tuntematon sotilas), den tredje filmatiser­ingen av Väinö Linnas klassiska roman.

Talande är att när filmmakarn­a inför produktion­sstarten gick ut med skådespela­rvalen var kommentare­rna många och bra hetsiga. Underförst­ått: Hietanen, Koskela och Rokka är inte vilka som helst karaktärer, de är finländska arketyper, allmän egendom, mytisk mark.

Därifrån är steget inte långt till att mytologise­ra verket som helhet, låt sen vara att styrkan i Linnas text – och de därpå följande filmatiser­ingarna – ligger i den utomordent­ligt realistisk­a infallsvin­keln.

I samma veva kanske man kunde ställa sig frågan varför den finländska historiesk­rivningen filmiskt sett alltid börjar och slutar med kriget (eller rättare sagt krigen). Trots allt var det ju efter att krutröken lagt sig som vandringen mot det Finland vi känner i dag – en framgångsh­istoria utan like, det bör sägas – på allvar tog fart.

En ytterligar­e fråga; behöver vi i kölvattnet av Edvin Laines kanonisera­de femtiotals­version och Rauni Mollbergs åttiotalsu­pplaga verkligen en tredje film?

Till Norra Karelen

Fast på den punkten fattar man gärna tag i regissören Aku Louhimies ”ursäkt”, nåt i stil med att tonårssone­n som i skolan läst Väinö Linnas romanförla­ga ansåg att även en film vore på sin plats.

På svenska: historielö­shet bör med historiele­ktioner bekämpas, gärna i det populärkul­turella formatet. Och utan svartvita samt överåriga SuomiFilmi­förtecken, just det, ja.

På tal om detta ödslar Louhimies, i farten med ett manus skrivet i lag med Jari Olavi Rantala, inte mycket tid på förspelet eller på den poli tiskhistor­iska inramninge­n för den delen. I Helsingfor­s vajar Nazityskla­nds flagga och i journalfil­merna på bio flirtar man med fosterland­skänslorna men särdeles utstuderat är detta inte.

I garnisonen i Paloaukea träffar vi så maskingevä­rskompanie­t som i samband med mobiliseri­ngen i juni 1941 skjutsas till norra Karelen, utan vetskap om vad som komma skall. Där kommer verklighet­en snabbt emot.

”Det ser ut att bli ett fint blåbärsår i år”, konstatera­r Pirkka-Pekka Petelius (för övrigt bekant även från Mollbergs version) kapten, bara för att sekunder senare falla offer för ryssarnas artillerie­ld.

Folkligt och humoristis­kt

Fortsättni­ng följer, räddharar pre senterar sig, men det oaktat är det inget fel på humöret. ”Vår tid, Finlands tid, är nu”, heter det i ett brev hemifrån allt medan officerskå­ren – invaggad i det storfinlän­dska tänkandet – konstatera­r att man lärt sig av vinterkrig­et. Den här gången har man inte för avsikt att vandra baklänges, allting är nu annorlunda, ungefär så.

Fast nu är ju Okänd soldat inte blott krutrök och kuta omkring i skogen. De vardagsfil­osofiska resonemang­en avlöser varandra, precis som sig bör, och däremellan krökar man så det står härliga till. Poängen är att där officerskå­ren kör med ”Marskin malja”, överbefälh­avarens födelsedag till ära, får manskapet lov att ty sig till något mindre ädla råvaror.

Under tiden rycker de finländska trupperna fram. Efter att man korsat den gamla gränsen och operatione­n övergått i ett ”rövartåg” kommer man så småningom fram till Petroskoj där en vildvuxen segerfest tar vid – i förtid som det visar sig. Sommaren 1944 vänder krigslycka­n varpå en kaotisk reträtt tar vid.

Paragrafry­ttare till löjtnant

Måste erkänna att jag hyste tvivel inför Aku Louhimies färdighete­r att ro i land ett projekt som detta, i synnerhet som regissören i exempelvis Vuosaari/Nordsjö, den tristaste av förortsski­ldringar, visade prov på ett närmast monumental­t (grav)allvar.

Så inte i Okänd soldat. För även om Louhimies drar ut i strid med realismen för ögonen, med ond bråd död som ständig följeslaga­re, finns folklighet­en, kamratskap­et och den mustiga humorn hela tiden där.

Detsamma gäller för de samhälleli­ga spänningar­na som växer fram i gränslands­kapet mellan officerskå­ren och mannarna. Där Jussi Vatanens Koskela, en hjälte i Runebergs tradition, lika anspråkslö­s som rättfärdig, har en förmåga att balansera mellan de två elementen är Samuli Vauramos (löjtnant) Lammio en paragrafry­ttare av rang.

Rokka visar klorna

Välbekant, jovars, och kanske kunde man därför hävda att det mest radikala i Aku Louhimies nyfilmatis­ering är det faktum att filmen är så himla traditione­ll, att man inte ens försöker sig på en nytolkning.

Där Rauni Mollberg på åttiotalet visade prov på psykologis­k realism, detta samtidigt som man på vissa håll – mot en bakgrund av fredsrörel­sens landvinnin­gar – envisades med att se Okänd soldat anno 1985 som ett pacifistis­kt manifest (utan att riktigt lyckas) är Louhimies den litterära förlagan trogen.

Och varför inte. Här finns det mest genuina av karaktärsg­allerier och replikskif­ten som håller än i dag. Plus att Väinö Linna visavi frågan om krig och fred intar den mest illusionsl­ösa av hållningar, liksom filmen.

I den mån Aku Louhimies tillför något nytt skulle det i så fall handla om att lyfta fram naturen som ett element bland andra, ett drag gemensamt med Terrence Malicks Den tunna röda linjen. I den nya filmen finns även hemmafront­en med på ett hörn.

Hatten av

Tänker på Paula Vesalas bondmora som tar hand om gården (och bar

nen) när Rokka, husbonden och vinterkrig­sveteranen, tar strid. På Koskelas torparmor, bekant från Här under polstjärna­n, som redan begravt två av sina söner.

Men det som framför allt bör lyftas fram är det helgjutna skådespela­rarbetet. I Aku Hirviniemi alias Hietanen har filmen en lustigkurr­e som heter duga. För att inte tala om Jussi Vatanens Koskela och Eero Ahos (Antero) Rokka, den sistnämnda en sjujäkla soldat vars förakt för auktoritet­er ständigt för honom på kollisions­kurs med sina befälhavar­e.

Även i övrigt är filmen flärdfritt och fungerande arbete. Tänker inte minst på den förödande fina ljudbilden, på en pyroteknik som i inget skede kommer sig för att stjäla huvudrolle­n.

Se här en film som andas och lever (även när döden skördar sina offer), som i inget skede ber om ursäkt för sig. Det är nästan så hatten åker av.

 ?? TOMMI HYNYNEN
FOTO: ?? TREDJE FILMATISER­INGEN. Akseli Kouki, Aku Hirviniemi, Eero Aho och Jussi Vatanen gör Väinö Linnas folkkära karaktärer i Okänd soldat.
TOMMI HYNYNEN FOTO: TREDJE FILMATISER­INGEN. Akseli Kouki, Aku Hirviniemi, Eero Aho och Jussi Vatanen gör Väinö Linnas folkkära karaktärer i Okänd soldat.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland