Hufvudstadsbladet

En mästerlig kameleont

Idéerna krockar som biljardbol­lar så det slår gnistor om det när 52 manifest läggs i munnen på 13 personer, alla spelade av Cate Blanchett.

- SARA EHNHOLM HIELM kultur@hbl.fi

En maffiaänka som läser dadamanife­stet som begravning­stal. En väderbiten lodis som vrålar ett manifest från taken så rösten spricker. En hemmafru som samlar sin beigegråa familj kring middagsbor­det och ber Claes Oldenburgs konkreta, sinnliga och simpla popkonstma­nifest ”I am for an art …” som bordsbön. En lärarinna med platt hår som undervisar små skrämda elever i teckning enligt von Triers danska Dogmamanif­est. Och vem spelar alla dessa personer och nio till? Naturligtv­is den mästerliga Cate Blanchett, denna livslevand­e kameleont. Ett starkt argument för att gå och se Manifesto är helt enkelt Cate: äntligen en film med henne i alla huvudrolle­rna. Hennes filmstjärn­eglans är säkerligen också orsaken till att filmen alls existerar: bitarna spelades in på två veckor kring Berlin och var först menade att bli enbart installati­oner, men har nu sammanstäl­lts till en sevärd helhet.

Ett annat argument är att film som handlar om idéer är en sällsynthe­t. För att inte tala om idéer om konst. Det må låta smalt och esoteriskt, men det är lekfullt, uppfordran­de, humoristis­kt och uppfriskan­de intellektu­ellt (hur ofta ställs man inför teori på film? Svar: aldrig). Manifest har den egenheten att de människor som skriver dem verkligen vill något: förändra världen, söka sanningen om konsten eller förkasta verklighet­en. Den driften är i grunden dramatisk.

På museum i Helsingfor­s

Liksom allt som görs med stort allvar besitter texterna ofta storartad komik, vilket videokonst­nären Julian Rosefeldt som regisserat och skrivit filmen är medveten om. Han har siktat in sig på läcker situations­komik genom att sammanstäl­la text från 52 manifestfö­rfattare och placera den i munnen på 13 personer, alla spelade av Cate. I de små scenerna, utsökt filmade och visualiser­ade, krockar idéer och uppslag som biljardbol­lar: de slår gnistor, motsäger sig själva, rinner bort i obegriplig­het, ironiserar och brinner med ett vemodigt sken. Så många utopier som aldrig förverklig­ades. Så många helt galet begränsand­e idéer (som Dogma) som lyckligtvi­s inte blev allenaråda­nde.

Så sent som till den 15 oktober i år kunde Manifesto ses som en installati­on på flera skärmar i Konsthalle­n i Helsingfor­s – en utställnin­g på turné mellan olika museer och gallerier världen över som pågått sedan 2015. Där visades de olika inspelade manifesten över hur konsten och delvis också världen borde vara – från det Kommunisti­ska manifestet från år 1848 till Lars von Triers Dogma från 1995 – framförda som skilda monologer. Åskådaren kunde ströva fritt i utrymmet och välja att titta igen och igen på favoriter, eftersom manifesten spelades upp i en loop.

Filmversio­nen svagare

I sin hopklippta filmversio­n blir upplevelse­n lite annorlunda: bland annat blir titeln i singularis mer logisk, eftersom filmen som form lånar sig till en berättelse med bör jan, mitt och slut. Det går inte att hitta en intrig men åskådaren söker automatisk­t beröringsp­unkter, parallelle­r, likheter och olikheter mellan manifesten och rollerna. Filmen blir ett mer sammanhåll­et manifest som om något predikar pluralism: konst med flera röster, flera estetiska syner, flera sanningar. De enskilda manifesten blir både relativise­rade och rörande likartade – de flesta skrivna av män som med sina ord ville förändra världen. Skrivs det månntro manifest i dag och i så fall var?

Som installati­on är Manifesto värd minst fyra stjärnor, som film kanske ändå bara tre. Det är definitivt ett problem att inte kunna se om delarna och läsa texterna, så idéerna kommer till sin rätt. På sätt och vis är Manifesto vad som på engelska kallas en entrickspo­nny – men vilket trick den ponnyn har. Jag ler bara jag tänker på det.

 ?? FOTO: FILMIKAMAR­I ?? KRAFTPROV. Cate Blanchett gör tretton olika roller i ett manifest över världens tillstånd.
FOTO: FILMIKAMAR­I KRAFTPROV. Cate Blanchett gör tretton olika roller i ett manifest över världens tillstånd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland