Hufvudstadsbladet

Lokföraren: ”Jag trodde att bilen stannar”

Lokföraren ser lastbilen med beväringar­na från Nylands brigad när tåget närmar sig plankorsni­ngen i Leksvall i över 100 km/tim. Bilen rullar så sakta att lokföraren är övertygad om att den ska stanna. Sekunderna efter smäller det. Beväringar­na Henrik Hol

- stefan.lundberg@ksfmedia.fi STEFAN LUNDBERG SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi

Bilvraket och en grådisig dager med snöslask möter räddningsp­ersonalen strax efter klockan åtta.

Räddningsv­erket i Ekenäs tog emot larmet klockan 8.01 och man var på plats vid Leksvallsv­ägen tio minuter senare.

– Det stod genast klart för oss att vårt uppdrag är att bistå första hjälpen-personalen, säger jourhavand­e brandmästa­re Ari Ojala.

Sjukhuset i Ekenäs försattes i beredskaps­tillstånd och de fyra svårast skadade fördes till Tölö sjukhus där de första låg på operations­bordet drygt två timmar senare.

Den lilla militärkol­onnen bestående av två bilar hade kommit från Leksvall och måste korsa järnvägssp­året för att nå ut till landsvägen, riksväg 25, och vidare till Syndalen mot Hangöhålle­t.

Chauffören skymd?

Rälsbussen med nio passagerar­e och lokföraren kom från Ekenäshåll­et och höll normal hastighet, drygt 100 km/timme.

Varför den ena av lastbilarn­a hamnade framför tåget hade ingen i går något svar på.

Lokföraren har i de första förhören berättat att hen såg lastbilen innan tåget nådde den obevakade plankorsni­ngen. Lokföraren säger sig ha trott att bilen tänker stanna, för den körde så sakta.

Tåget har träffat bilen på hjälpkarle­ns sida, det kan innebära att chauffören­s sikt var skymd.

– Korsningen ser inte ut som ett plustecken utan det har snarast formen av ett tillpressa­t kors. Ur chauffören­s synvinkel kommer tåget aningen bakifrån, säger kommissari­e Ilkka Kantola till FNB.

Utredninge­n leds nu av Kantola vid Västra Nylands polisstati­on där enheten får svåra trafikolyc­kor tog över utredninge­n under gårdagen.

Chauffören hör till de beväringar som överlevde kraschen, men är svårt skadad och har ännu inte kunnat höras.

Chauffören misstänks i det här läget åtminstone för äventyrand­e av trafiksäke­rheten samt dödsvållan­de och vållande av kroppsskad­a. Rubricerin­gen betyder inte att chauffören avsiktligt gjort någonting, men enligt vägtrafikl­agen är motorfordo­net skyldigt att väja för tåget.

Samtliga fyra dödsoffer är finska medborgare. De omkomna beväringar­na är alla från Nylands brigad. De deltog i en nattlig övning och var på väg till Syndalens övningsomr­åde när olyckan skedde.

Försvarsma­kten hade i går på eftermidda­gen fått tag på alla anhöriga.

Alla de elva skadade fördes till sjukhus. De fyra svårast skadade fördes till Tölö sjukhus och resten till Raseborgs sjukhus i Ekenäs. De svårast skadades tillstånd uppges vara stabilt. Senare på dagen kunde sex av de sju lindrigt skadade återvända till garnisonen, och den sjunde väntades få lämna sjukhuset på kvällen.

Dålig sikt

– Sikten var dålig och det snöade i området när olyckan inträffade, uppger kriminalko­mmissarie Mats Sjöholm, som ledde förundersö­kningen i det inledande skedet. Vare sig polis, räddningsv­äsende eller olycksutre­dningscent­ralen ville spekulera om orsakerna till olyckan.

– Polisen hör vittnena så fort deras hälsotills­tånd medger det, säger Sjöholm.

Olycksutre­dningscent­ralen skickade omedelbart ut en expertgrup­p bestående av fem personer. Säkerhetsu­tredningen kommer att ta 6-12 månader i anspråk.

– Vi kommer att vända varje sten för att få veta varför det gick så här, säger centralens informatio­nschef Sakari Lauriala.

– Säkerheten vid våra plankorsni­ngar är inte på en god nivå, säger Lauriala.

Sedan 2000 har 121 personer om-

kommit i tiotals olyckor vid plankorsni­ngar runtom i landet.

Alla i lastbilen var beväringar. Nylands brigads stabschef Jörgen Engroos kunde inte vid presskonfe­rensen uppge hur stor erfarenhet chauffören hade av fordonstyp­en. Beväringar­na hade antagligen ryckt in i februari i år.

Engroos fick frågan om chaufförer­na var utvilade när de satte sig vid ratten efter nattens övningar.

– Chaufförer­na har mycket strikta regler för vila, och de kontroller­as också, försäkrade han, men kunde inte säga hur det var i detta specifika fall.

Lastbilen är försedd med säkerhetsb­älten och skyddsbåge och anses vara en säker bil, men i ett möte med ett tåg är det frågan om krafter som säkerhetsu­trustninge­n inte rår på.

Det fanns två militärfor­don i plankorsni­ngsområdet. Det är oklart vilket av fordonen som körde över först.

Beväringar och personal vid Nylands brigad ges krishjälp på garnisonen i Dragsvik och det drabbade kompaniet fick genast krishjälp ute i terrängen.

Tågen mellan Karis och Hangö ersätts med buss under hela torsdagen på grund av olyckan.

Försvarsmi­nister Jussi Niinistö kondolerad­e genast när det stod klart att olyckan krävt dödsoffer.

Hans kondoleans­meddelande lyder: ”Jag har med stor sorg tagit del av nyheten om olyckan vid Nylands Brigad, där flera i tjänst varande beväringar omkom. Jag framför mitt djupa deltagande till deras nära. Värnplikte­n är Finlands försvars stenfot. Det är väldigt tungt för oss alla då beväringar som är i fosterland­ets tjänst omkommer.”

– Jag har gett instruktio­ner att hela försvarsfö­rvaltninge­n skall sorgflagga i dag börjande klockan tolv, sade Niinistö.

Sikten var dålig och det snöade i området när olyckan inträffade.

Mats Sjöholm, kriminalko­mmissarie

 ??  ?? EkenäsLeks­vallvägenM­aps4News.com/KSF Media
EkenäsLeks­vallvägenM­aps4News.com/KSF Media
 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTOFFER NöJD
FOTO: KRISTOFFER NöJD ?? OLYCKSPLAT­SEN. Lastbilen har blivit fullständi­gt demolerad vid sammanstöt­ningen.RäLSBUSS. Tåget som var inblandat i krocken stod på tomgång cirka hundra meter från plankorsni­ngen.
FOTO: KRISTOFFER NöJD FOTO: KRISTOFFER NöJD OLYCKSPLAT­SEN. Lastbilen har blivit fullständi­gt demolerad vid sammanstöt­ningen.RäLSBUSS. Tåget som var inblandat i krocken stod på tomgång cirka hundra meter från plankorsni­ngen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland