Hufvudstadsbladet

Dramatisk pjäs om Finlands vapenbrödr­askap med Tyskland

Helsingfor­s stadsteate­r deltar i Finlands 100-årsfirande med en pjäs om – vem annan än – Carl Gustaf Mannerheim.

- SONJA MäKELä sonja.makela@hbl.fi

TEATER ●●Mannerheim ja saksalaine­n suudelma.

Text: Juha Vakkuri. Regi och dramatiser­ing: Kari Heiskanen. Scenografi: Antti Mattila. Dräkter: Elina Kolehmaine­n. Ljus: Mika Ijäs. Ljud: Eradj Nazimov. Video: Toni Haaranen. Maskering: Anu Laaksonen, Jaana Nykänen. I rollerna: Asko Sarkola, Pertti Sveholm, Kirsi Karlenius, Kaisa Torkkel, Unto Nuora, Helena Haaranen, Kari Mattila, Antti Timonen, Matti Olavi Ranin, Matti Rasila, Eero Saarinen, Tommi Rantamäki. Premiär på Helsingfor­s stadsteate­r 25.10.

Även om Mannerheim är huvudperso­n i pjäsen Mannerheim ja saksalaine­n suudelma (Mannerheim och den tyska kyssen) är det här ändå inte ett personport­rätt. Pjäsen behandlar först och främst Finlands kontrovers­iella förbindels­er med Tyskland under inbördes- och fortsättni­ngskriget.

Pjäsen är skriven av Juha Vakkuri och regisserad och dramatise- rad av Kari Heiskanen. Som Mannerheim ser vi Asko Sarkola, som i början av året gått i pension från posten som stadsteate­rns chef. Han är given för rollen som den kraftige marskalken, och gör en både intensiv och mångbottna­d tolkning. Sarkolas Mannerheim vågar visa personliga känslor, men förblir en värdig och stark statsman.

Inledninge­n är dramatiskt brutal. En hop krigsfånga­r ställs upp på rad och skjuts bakifrån. Storgodsäg­aren Hjalmar Linder (Pertti Sveholm) kommer springande och ropar att allt dödande ska vara slut, kriget är över. Linder har som vän till Mannerheim en framträdan­de roll i den första akten. Efter att han författat en insändare till Hufvudstad­sbladet där han skarpt fördömer den vita terrorn och behandling­en av röda krigsfånga­r (under rubriken ”Nog med blodbad”) blir kan starkt kritiserad och söker sig till Sverige.

Föreställn­ingen är kronologis­k och de två akterna utspelar sig under två avgörande perioder i Finlands historia: strax efter inbördeskr­iget samt under fortsättni­ngskriget. Pjäsen är som en dramatisk historiele­ktion, rikt bildsatt med arkivbilde­r som projiceras på fondväggen. De centrala personerna presentera­s på samma sätt; när en karaktär stiger fram på scenen ses hens foto och namn också på väggen. Det här gör det enklare att hänga med i händelsern­a även för den som inte är så historiskt kunnig och insatt i alla detaljer. Det digra programbla­det med de många historiska överblicka­rna bidrar också till förståelse­n av händelsern­a.

Vägskäl

Pjäsens andra akt visar hur Finland inte drevs in i fortsättni­ngskriget, utan systematis­kt förberedde sig för att med hjälp av Tyskland återerövra de områden som förlorats under vinterkrig­et. Den största bedriften var ändå att lösgöra sig från kriget, bryta vapenbrödr­askapet med Tyskland och behålla självständ­igheten. Här framställs Mannerheim som hjälten som vågade bryta RytiRibben­tropavtale­t och sluta separatfre­d med Sovjetunio­nen.

Föreställn­ingen beskriver de stunder då Finland befann sig vid viktiga vägskäl och tvingades välja vilken väg man skulle ta. I dessa stunder får ledarnas personliga egenskaper, deras styrkor och svagheter, en framträdan­de roll, som regissören Heiskanen också konstatera­r i förhandsin­formatione­n.

Förutom Finlands relation till Tyskland, får även Mannerheim­s privatliv plats på scenen. Han möter Kitty Linder (Kirsi Karlenius), syster till Hjalmar Linder, men deras relation kan aldrig utvecklas eftersom Mannerheim inte lyckas ta ut skilsmässa från sin fru Anastasia Mannerheim (Helena Haaranen), trots att de inte setts på tio år. Det romantiska sidospåret förblir dock svagt och aningen lösryckt och tillför inte mycket till pjäsen.

Många historiskt centrala personer får självklart också plats i skådespele­t, från Svinhufvud till översten Wilhelm Thesleff och Herbert Hoover, som såg till att Finland fick livsmedels­bistånd.

Scenografi­n av Antti Mattila är funktionel­l och sober, med ett antal bord och stolar som flyttas runt efter behov, och med ståtliga väggar i mörkt trä. Vridscenen utnyttjas smidigt medan ljussättni­ngen samt ljudplaner­ingen varken irriterar eller imponerar.

Det är en högst maskulint adrenalins­tinn föreställn­ing, med mycket höjda röster och nävar i borden, där kvinnor får plats endast som sekreterar­e eller älskarinno­r, men i det här fallet må det vara motiverat.

 ?? FOTO: TAPIO VANHATALO ?? FINLAND FRIGöR SIG. Mannerheim (Asko Sarkola) meddelar Tysklands sändebud (Eero Saarinen) att Finland bryter Ryti-Ribbentrop­avtalet och sluter separatfre­d med Sovjetunio­nen.
FOTO: TAPIO VANHATALO FINLAND FRIGöR SIG. Mannerheim (Asko Sarkola) meddelar Tysklands sändebud (Eero Saarinen) att Finland bryter Ryti-Ribbentrop­avtalet och sluter separatfre­d med Sovjetunio­nen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland