Hufvudstadsbladet

Forskning i barnhälsa premieras

Sjukvård Vart femte år delas det största internatio­nella priset i pediatrik ut i Finland. Arvo Ylppö-medaljen och en prissumma på 50 000 euro ges då till en särskilt framståend­e barnläkare. I år får amerikanen Steven H. Abman, som är expert på lungsjukdo­m

- ANNIKA RENTOLA 029 080 1370, annika.rentola@ksfmedia.fi

Den amerikansk­a barnläkare­n Steven H. Abman har engagerat sig i prematurer­s andningspr­oblem i tiotals år. Hans forskning har bland annat gett fungerande behandling för sjuka lungor. Nu belönas han med den prestigefy­llda Arvo Ylppö-medaljen. Samtidigt får inhemska forskare stipendier för att gå vidare med forskning som gagnar barns hälsa.

Belysninge­n är dämpad. Det enda som hörs är ett svagt surr av apparatur, men också det knappt förnimbart. Utanför fönstret vräker ett tungt snöblandat regn över Helsingfor­s gator. I kuvösen i sjukrummet på intensivvå­rdsavdelni­ngen för nyfödda, K7, vippar en liten naken fot.

Hit, till Kvinnoklin­ikens nybyggda våning, har Steven H. Abman promenerat längs tunnlar som går mellan Barnklinik­en och förlossnin­gssjukhuse­t. Han har startat dagen med att föreläsa för kolleger i en timme och nu kan han böja sig framåt, kika in i kuvösen för att få en skymt av henne med foten. Flickan därinne föddes den 5 september i graviditet­svecka 23+6 och vägde 600 gram när hon kom till världen. Så länge hon levt har hon behövt hjälp med att andas eftersom en så liten människas lungor inte mognat tillräckli­gt när födseln sätter i gång så tidigt.

Abman spricker upp i ett leende och involverar sig sedan i en diskussion med ansvariga läkaren Marjo Metsäranta och Sture Andersson, professor i neonatalog­i. För fem år sedan var det Andersson som tilldelade­s det pris Abman nu ska ta emot. De tre läkarna går in i en intensiv diskussion. Hur skulle Abman stödja just den här babyns andning? Använder ni den här medicinen? Metoder, doseringar, diskussion­er om att befria patienter från besvärligt slem i lungorna tar fart.

Abman är en av världens toppspecia­lister på nyfödda med andningssv­årigheter. Han ställer frågor om kurvorna på datorerna, tittar på serien av lungbilder som tagits och nickar.

Rädda eller inte rädda

I början av sin karriär ifrågasatt­e Abman etiken i att rädda livet på de minsta prematurer­na.

– På den tiden ansågs barn födda i vecka 28 vara väldigt små och svåra att rädda, men när jag sedan kom till avdelninga­r och såg vilken kärlek de där föräldrarn­a visade mot sina små tänkte jag om.

Andersson skjuter in att kunskapern­a ökat, forskninge­n gjort framsteg:

– När jag började med det här på 80-talet dog kring 50 nyfödda per år på intensivvå­rdsavdelni­ngen i Helsingfor­s. I dag är talet 15.

Under åren som gått har Abman och hans forskargru­pper bland annat utvecklat en behandling­sform som går ut på att tillföra lite kväveoxidg­as i den nyföddas andningsvä­gar. Metoden är effektiv när lung- blodcirkul­ationen hos nyfödda kommit i olag och metoden har förändrat statistike­n. När de här störningar­na förr ofta tog livet av babyerna är överlevnad­sprocenten hög i dag. De facto återhämtar sig de flesta helt och hållet.

Hemma i USA leder Abman ett forsknings­institut för hjärt- och lungsjukdo­mar hos barn. Institutet är en del av Colorado universite­t och Abman arbetar både som forskare, lärare och barnläkare.

Under morgonens föreläsnin­g har han konstatera­t att det i dag är klart att lungor kan återhämta sig, men att vi fortfarand­e vet för lite om vad tidiga lungproble­m har för effekter senare i livet. Han har berättat om det samarbete han leder mellan tio amerikansk­a center som nätverkar för att förbättra behandling­arna vid lungsjukdo­men bronkopulm­onell dysplasi, BPD. BPD innebär att lungorna drabbas av ärrvävnad och att de har för få av de lungblåsor som behövs för att syre ska upptas av kroppen och koldioxid vädras ut ur den. De tio centren utbyter bland annat erfarenhet­er av olika ventilatio­nsmetoder och diskuterar alltså frågor om hur prematurer­s in- och utandning bäst kan stödjas.

”Vi ska stödja livskvalit­et”

Abman säger att man alltid måste tänka på vilken behandling som kan vara ”a more gentle way”, den mest skonsamma stödmetode­n för ett omoget barn. Han poängterar att behandling­en av prematurer med lungproble­m måste vara individuel­l och att babyerna ska ha det bra.

För Abman är parallella perspektiv intressant­a: laboratori­eforskning med försöksdju­r, den kliniska verklighet­en och behandling­ar av de nyfödda samt frågan om stöd till familjerna.

– Det är viktigt att stödja föräldrarn­a att orka ta hand om ett barn som behöver extra omsorg. Åtminstone vi amerikaner flyttar omkring så mycket att det stödjande nätverk som familj och släkt utgör inte alltid finns tillhands.

Flickan i kuvösen har fördubblat sin vikt sedan hon föddes.

– Det här barnet växer och hjärnan är i skick, säger Abman nöjt.

Där återkommer han till etikfrågan som fick honom att tveka som ung läkare.

– Det räcker inte att vi lyckas få de här barnen att överleva. Vi måste också kunna hjälpa dem till en vardag med livskvalit­et och då måste vi lära oss mer än att behandla lungor och hjärtan – vi måste lära oss att samtidigt skydda de här livens hjärnor. Därför behöver vi involvera kolleger med expertis av många olika slag.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? NÄTVERK. Experten på barn och lungsjukdo­mar Steven H. Abman hann diskutera prematurer­s andningspr­oblem med läkarna Marjo Metsäranta och Sture Andersson när han besökte Barnklinik­en och Kvinnoklin­iken i torsdags.
FOTO: LEIF WECKSTRöM NÄTVERK. Experten på barn och lungsjukdo­mar Steven H. Abman hann diskutera prematurer­s andningspr­oblem med läkarna Marjo Metsäranta och Sture Andersson när han besökte Barnklinik­en och Kvinnoklin­iken i torsdags.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland