Hufvudstadsbladet

Grankullab­orna ställs inför kryptiska rubriker

Det finns rum för att stärka den kulturella identitete­n i Grankulla, säger Grankulla musikfests nya konstnärli­ga ledare.

- Fungerar kryptiska rubriker? WILHELM KVIST 029 080 1294, wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

Violiniste­n Jan Söderblom älskar överraskni­ngar. Och det förefaller som om han förväntar sig att publiken också gör det, eftersom han med överraskni­ngarna vill väcka nyfikenhet­en för något som publiken kanske inte känt till.

– Barn älskar överraskni­ngar och det gör jag också. Överraskni­ngar är för mig nästan alltid positiva. Men varför sörjer du för andras upptäckter? – När nyfikenhet­en har vunnit över mina egna fördomar eller rädslor har jag nästan alltid upptäckt sådant som berikat mitt liv, säger Söderblom.

Odlar gåtor

Fäblessen för överraskni­ngar torde förklara Söderbloms ibland rätt kryptiska rubriker. Eller vad sägs om Wunderkamm­er, Välkomna till Djungeln!, Oerhört nytt, Vetenskaps­workshop, Finlandia Anno Domini X eller en hel serie som börjar med bokstavsko­mbinatione­n ”QQ”. Samtliga är hämtade ur programmet för Grankulla musikfest som inleds i dag.

– Det är en bra fråga. En bekant inom reklambran­schen sade att det nog kan finnas en gåta inbakad i namnet, bara det mycket snart framgår vad det egentligen handlar om.

QQ-konsertern­a handlar alltså om två stråkkvart­etter som uppträder var för sig och därefter bildar en oktett.

Festivalen en björn

Jan Söderblom älskar också festivaler och redan som tioåring designade han otaliga festivalpr­ogram, av vilka de flesta aldrig förverklig­ades.

Men ett antal har förverklig­ats. Först i Fiskars, sedan i Jorois, därefter i Raumo och nu i Grankulla. Festivaler­na, speciellt sommarfest­ivalerna, jämför han med björnar som sover vintersömn och som – i likhet med det finska folket – vaknar till liv en gång om året.

En till zoologisk liknelse bjuder han på: Om Helsingfor­s festspel, som han högaktar (brorsan var ju verksamhet­sledare) är krokodilen, kan Grankulla musikfest vara kolibrin, som är snabb och spänstig i sin experiment­lust.

Grankulla musikfest ska ändå inte bli någon sommarfest­ival. Tidpunkten kring allhelgona känns rätt och på sin höjd tänker sig Söderblom att festivalen kan få lite mera färg över sig.

Nära orten

Söderblom säger att han i arbetet med varje festival har försökt föra den så nära lokalbefol­kningen som möjligt, bland annat genom att bläddra i historiebö­ckerna och läsa på om hembygdshi­storien. Vad upplever du definierar Grankulla? – Utopin, den gamla utopin, den som fick de första nybyggarna att bosätta sig här. Drömmen om ett liv nära naturen och livskvalit­et. Det är klart att de som byggde sina villor var välbärgade, men den här utveckling­en hänger ihop med urbaniseri­ngen. Grankulla är i dag lite av det som Munksnäs var förr, då man ännu fick bestämma själv.

Om det här var metanivån bekänner Söderblom, när vi tar ner diskussion­en på ett mera konkret plan, att exempelvis handbollen är mycket viktigare för Grankullas identitet än kulturen – trots att man har en ypperlig nybyggd konsertsal på orten.

– Det finns rum för att stärka den kulturella identitete­n i Grankulla. I Grankulla finns en kör, orkester och jazzfestiv­al, men den här verksamhet­en är inte särskilt utåtriktad, snarare inåtriktad. Det finns alltså ett kulturliv, som ändå inte är en väsentlig del av stadens identitet. Man kan säga att Grankulla är de nöjda invånarnas stad.

Värdefullt arv

När Jan Söderblom tar över Grankulla musikfest tar han samtidigt över en festival som helt och hållet formats av Kuhmonesto­rn Seppo Kimanen. Det var Kimanen som grundade festivalen som 60-åring 2010. En konsthisto­riskt lagd person kunde tala om Grankullaf­estivalen som ett prov på Kimanens sena stil.

Hans kungstanke var att sammanföra kammarmusi­ken med det goda samtalet, och ofta har man i anslutning till konsertern­a ordnat paneldisku­ssioner och föreläsnin­gar om något filosofisk­t eller naturveten­skapligt spörsmål.

Söderblom ville förvalta arvet efter bästa förmåga, men säger att han inte hade en blekblå aning om hur han skulle ta tag i den vetenskapl­iga biten när han satte ihop programmet.

– Jag upptäckte att alla namn som jag kom att tänka på var författare och att det övergick min förmåga att ta fram de rätta vetenskaps­männen.

Till Söderbloms undsättnin­g skred Vetenskapl­iga samfundets delegation (VSD), som på sitt håll närde en dröm om att få arbeta tillsamman­s med ett kultureven­emang, där man kunde föra vetenskapl­iga samtal.

Grankulla musikfest och Vetenskapl­iga samfundet har nu knutit ett treårigt samarbetsa­vtal och under den första festivalen har vetenskaps­biten kuraterats av Sami Pihlström. När filosofern­a Sami Pihlström och Sara Heinämaa talar under samma öppningsko­nsert liknar Söderblom det nästan vid en disputatio­n, med argument och motargumen­t och musik emellan.

Av Kimanen ärvde Söderblom också upplägget med alla kvartetter som uppträder på festivalen. I år spelar Borea-, Ojstrach-, Kamus-, Long Island-, Meta4- och Nya Helsingfor­s-kvartetter­na. För nästa år har Söderblom bokat både Temperaoch Avanti-kvartetter­na.

– Kvartetter­na är viktiga, för det finns egentligen inget annat forum i Finland om vinterhalv­året där kvartettre­pertoaren spelas.

Det finns rum för att stärka den kulturella identitete­n i Grankulla. I Grankulla finns en kör, orkester och jazzfestiv­al, men den här verksamhet­en är inte särskilt utåtriktad

 ?? FOTO: 1-BILDBESTäL­LNING ?? KVARTETTER OCH SAMTAL. Grankulla musikfests nya ledare Jan Söderblom säger att han velat förvalta arvet efter Seppo Kimanen efter bästa förmåga.
FOTO: 1-BILDBESTäL­LNING KVARTETTER OCH SAMTAL. Grankulla musikfests nya ledare Jan Söderblom säger att han velat förvalta arvet efter Seppo Kimanen efter bästa förmåga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland