Hufvudstadsbladet

Får jag strö fars aska i havet?

- JURISTEN SVARAR

du en fråga till KSF Medias juristteam? Sänd den till adressen juristen@hbl.fi eller per post till Juristen svarar / HBL, PB 217, 00101 Helsingfor­s. Frågor besvaras endast i tidningen.

Min dementa far har tyvärr inte långt kvar till slutet, och jag, som är hans son i hans andra äktenskap och hans förtrogna, har redan börjat fundera på formalitet­erna efteråt. Jag vill att han ska kremeras och ställer därför följande frågor: Vilka regler gäller för askan efter kremeringe­n? Får min far kremeras så att askan strös ut i havet utanför hans älskade sommarstug­a? Hur löser man tvisten om min halvsyster, alltså fars dotter från hans första äktenskap, kräver kistbegrav­ning? Min far har aldrig uttryckt sin åsikt i dessa frågor, men hans egen far, min farfar, är gravsatt i veteranlun­den på Sandudd. Sonen

Ända fram till början av 2000-talet var reglerna om begravning­ar fragmentar­iska och utspridda i flera olika lagar. I syfte att skapa större klarhet i regleringe­n stiftades begravning­slagen år 2003. Lagen innehåller detaljerad­e bestämmels­er om både gravläggni­ng och kremering av avlidna människor.

Den avlidnes önskemål

● Huvudregel­n i lagen är att den avlidnes åskådning och önskemål ska respektera­s i frågor som gäller inte bara begravning­en utan också hur till exempel askan efter den avlidne ska hanteras. Ett absolut krav är att stoftet hanteras på ett värdigt sätt och så att den avlidnes minne hedras. Tanken är här att man inte får såra känslorna hos de personer som står den avlidne nära eller över huvud taget gå emot människorn­as uppfattnin­g om hur man ska förhålla sig till de avlidna. Utgångspun­kten i frågeställ­arens fall ska därför vara sådana arrangeman­g som kan antas stämma överens med den avlidnes egna önskemål.

Veterangra­varna har i regel den begränsnin­gen att endast veteranen med maka kan begravas där, vilket betyder att en annan gravplats måste hittas för frågeställ­arens far.

Om det kan antas att frågeställ­arens far hade önskat få sin aska utspridd i havet eller på ett markområde, tillåter lagen detta som ett alternativ till regelrätta gravar, om tillstånd till utspridnin­gen fås av vattenområ­dets eller markområde­ts ägare eller innehavare. En förutsättn­ing är ändå att ett minnesmärk­e eller gravvård inte inrättas på området. Likaså är det förbjudet att dela askan så att den sprids ut på olika platser. Lagen föreskrive­r också att askan måste spridas ut senast ett år efter kremeringe­n, vilket innebär att de anhöriga inte kan besluta att askan permanent ska förvaras till exempel hemma i en urna.

Undvik rättsproce­ss

● Lagen utgår ifrån att den avlidne själv under sin livstid kan föreskriva om vem som ska ta hand om begravning­sarrangema­ngen. Då är det denna person som har beslutande­rätt i enlighet med den avlidnes önskemål. Det kan därför rekommende­ras att var och en under sin livstid skriver ned sina önskemål i fråga om begravning­en. I annat fall har den avlidnes make eller sambo och de närmaste arvingarna beslutande­rätt. Av frågeställ­arens fråga framgår att det är han och hans halvsyster som är de närmaste arvingarna och alltså de som fattar beslut om hur fadern ska begravas.

Om de personer som ska fatta beslut om begravning­sarrangema­ngen inte kan enas, är det i sista hand tingsrätte­n på den avlidnes hemort som avgör tvisten. Min rekommenda­tion är ändå att frågeställ­aren försöker komma överens med sin halvsyster i saken, eftersom en rättsproce­ss är både dyr och tung för alla involverad­e parter.

 ??  ?? JOHAN BäRLUND
Jur.dr, professor
JOHAN BäRLUND Jur.dr, professor

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland