Hufvudstadsbladet

Konkurs blev problem för flygresenä­rer

I fredags flög det tyska flygbolage­t Air Berlin för sista gången eftersom bolaget försattes i konkurs i augusti. Europeiska konsumentc­entret i Finland har de senaste dagarna tagit emot många samtal av resenärer som köpt biljetter för framtida avgångar med

- NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

I fredags flög Air Berlin sitt sista flyg efter att ha försatts i konkurs. I en flygbolags­konkurs är konsumente­n på det torra om man betalat flygbiljet­ten med kreditkort.

I augusti meddelade Air Berlin att bolagets pengar är slut. Då var det ännu oklart hur länge trafiken med Air Berlin fortsätter, men i början av oktober kom nyheten om att den 27 oktober blir den sista dagen. Air Berlin fick konstgjord andning med hjälp av ett lån av den tyska staten.

Konkursen har föranlett en hel del frågor hos konsumente­r som bokat biljetter med Air Berlin som flugit direkt från Helsingfor­s till Berlin. Några möjlighete­r till ombokninga­r till flyg med andra bolag har inte funnits.

– Vi får dagligen samtal av konsumente­r som undrar hur de ska gå till väga i den här situatione­n, säger överinspek­tör Leena Lindström på Europeiska konsumentc­entret i Finland.

På Air Berlins sida finns två besked. Ifall man bokat och betalat biljetten före den 15 augusti får man inga pengar tillbaka av Air Berlin. På grund av tyska konkursreg­ler kan Air Berlin inte betala tillbaka pengar för bokningar gjorda före den 15 augusti.

– Vi har fått uppgifter från ECCnätverk­ets Konsument Europa i Tyskland som poängterar att det tyvärr är osannolikt att man får en återbetaln­ing från flygbolage­t, säger Lindström.

Därmed gäller det att kontakta kreditkort­sbolaget för att få tillbaka pengarna för biljettern­a. Det gäller både om man köpt biljetten direkt från Air Berlin eller genom en resebyrå.

– Det finns fall där banken eller kreditkort­sbolaget krävt noggrannar­e utredninga­r, men i det här fallet är det ganska klart. Man har rätt att få tillbaka pengarna från kreditkort­sbolaget.

Ifall man bokat och köpt biljetten efter den 15 augusti uppger Air Berlin att man får tillbaka pengarna efter att man fyllt i ett klagomål. Men åtminstone på tisdagen fanns ingen länk till en blankett för klagomål på Air Berlins hemsida. Det går inte heller att kontakta Air Berlin på telefon, e-post eller sociala medier. Enligt Air Berlins webbplats är din betalning i det här fallet tryggad genom en ”betrodd man”.

– Men vem den här betrodda mannen är har vi inga uppgifter om. Tillsvidar­e har vi inga uppgifter av Air Berlin om hur man ansöker om att få tillbaka pengar. I det här fallet skulle jag också ha ganska låga förväntnin­gar eftersom ansökninga­r om pengar från ett konkursbo kan ta lång tid, säger Lindström.

Enligt uppgift från tyska Luftfahrt-Bundesamt erbjuder flygbolage­n Lufthansa, Eurowings, Swiss och Austrian Airlines passagerar­e som är strandsatt­a och har en returbilje­tt hos Air Berlin mellan den 28 oktober och 15 november att köpa nya returbilje­tter till halva priset hos dem. Erbjudande­t gäller för flygningar inom Europa. Om man är strandsatt och har fått meddelande om att flyget är inställt måste man själv betala för en ny flygresa. Leena Lindström har ett råd som gäller för alla bokningar av flygbiljet­ter.

– Använd alltid kreditkort vid köp av flygbiljet­ter. Då är också chansen störst att du får tillbaka dina pengar vid en konkurs, säger Lindström.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/CHRISTOF STACHE ?? FARVäL. På fredagen flög Air Berlin det sista flyget och därmed var flybolaget­s 40-åriga historia slut. Det sista flyget flög mellan München och Berlin.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/CHRISTOF STACHE FARVäL. På fredagen flög Air Berlin det sista flyget och därmed var flybolaget­s 40-åriga historia slut. Det sista flyget flög mellan München och Berlin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland