Hufvudstadsbladet

Finland fick svensk frihetsgud­inna i gåva

Den ser ut att sväva fyra meter upp i luften och har en sprutande fontän. Konstverke­t Free Fall är Sveriges gåva med anledning av att Finland firar sina hundra år som självständ­ig nation.

-

Den bronsfärga­de frihetsgud­innan är skapad av den svenska konstnären Anna Uddenberg.

Hon har utgått från en kvinna som åker på en så kallad flyboard, som är en bräda utrustad med vattenjetm­unstycken.

– Jag har länge varit intressera­d av vad som händer när upplevelse­r blir till produkter och vice versa. Flyboardin­g är en aktivitet som iscensätte­r samtida föreställn­ingar om hur framtiden ser ut, samtidigt som det för tankarna till begrepp som frihet, säkerhet och teknologi, säger konstnären i ett pressmedde­lande.

Den svenska gåvan avtäcktes i går kväll på kulturcent­ret Hanaholmen i Helsingfor­s.

Sveriges statsminis­ter StefanLöfv­en, som var på plats, hyllade det egna landets relationer med Finland. På plats fanns också den finska statsminis­tern JuhaSipilä.

– Vi står varandra nära på de fles- ta områden. Näringsliv­et är sammanflät­at. Vi är varandras viktigaste handelspar­tner. Vi har under de senaste åren fördjupat det svenskfins­ka försvarssa­marbetet. Vi skapar trygghet och säkerhet tillsam- mans. Jag välkomnar de kommande 100 åren av fördjupat svensk-finskt samarbete, sade Löfven.

Konstverke­t Free Fall är den ena delen av Sveriges gåva till Finland. Den andra delen är en storsatsni­ng på gemensam skogsforsk­ning. Där ingår tvååriga tjänster för finska och svenska forskare.

HBL

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? FöDELSEDAG­SGåVA. Frihetsgud­innan avtäcktes i tisdagskvä­llens månljus.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI FöDELSEDAG­SGåVA. Frihetsgud­innan avtäcktes i tisdagskvä­llens månljus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland