Hufvudstadsbladet

Naturligt att riksdagen avgör Finlands Natomedlem­skap

- OLE NORRBACK Vasa

Folkomröst­ningar är ett mycket viktigt demokratis­kt instrument, men kan också utnyttjas av politiker som ett sätt att fly sitt ansvar i en svår fråga.

Ett grundvillk­or för en folkomröst­ning är att alternativ­en är klara och att fakta bakom förslagen är tillgängli­ga för alla. Omröstning­en i Storbritan­nien om brexit är ett paradexemp­el på hur en folkomröst­ning inte skall gå till. Britterna kunde säga ja eller nej till EU-medlemskap­et, utan att veta vad utanförska­pet innebär. Majoritete­n sade nej till det som finns, medlemskap­et, men sade ja till någonting som inte finns, och som det inte finns någon klar bild av, det vill säga utanförska­pet.

Förmodlige­n får britterna rösta en gång till, när förhandlin­garna om utanförska­pet är klara, och de vet vad de egentligen sade ja till.

En folkomröst­ning om vårt medlemskap i Nato går det att ha principiel­la betänkligh­eter mot. All informatio­n om försvarsoc­h säkerhetsp­olitiken kan inte vara offentlig, och väljarna tvingas då ta ställning utifrån en bristfälli­g helhetsbil­d. Oberoende av vilket alternativ som vinner finns det ett problem kring trovärdigh­eten. Hade väljarna valt annorlunda om de vetat allt, är en mycket berättigad fråga. Riksdagsle­damöterna har både tid att sätta sig in i ärendet och möjlighet att få sekretessb­elagd informatio­n vilket vi som vanliga väljare inte har. Då är det också naturligt att riksdagen avgör.

Vänskaps- samarbets- och biståndsav­talet (VSB) med Sovjet från 1948, då framtvinga­t av omständigh­eterna, kan ses som ett slags parallellf­all. Med dess hjälp kunde det militära hotet mot

Riksdagsle­damöterna har både tid att sätta sig in i ärendet och möjlighet att få sekretessb­elagd informatio­n vilket vi som vanliga väljare inte har.

vår självständ­ighet undanröjas eller åtminstone förminskas. Det är föga sannolikt att VSB-pakten med krigets fiende, så snart efter kriget, hade fått majoritete­ns stöd om folket hade röstat. Tjeckoslov­akien till exempel blev Sovjetvasa­ll samma år som Finland fick sin VSB-pakt. Den representa­tiva demokratin fungerade och riksdagen valde det alternativ som då ansågs vara – och var – bäst för landet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland