Hufvudstadsbladet

Feministis­k utrikespol­itik?

-

Feministis­k utrikespol­itik, vad är det?

De tre kvinnor som tidigare i år aspirerade på att bli socialdemo­kraternas presidentk­andidat sa sig alla vara intressera­de av att föra en sådan.

Tuula Haatainen drog som bekant det längsta strået av de tre och får bära det socialdemo­kratiska baneret under presidentv­alskampanj­en. När hon var i Vasa i veckoslute­t nämnde hon igen en feministis­k utrikespol­itik och hänvisade till ”min vän Margot Wallström.” (VBL 29.10.)

Det var den 3 oktober 2014 Margot Wallström (S) blev Sveriges utrikesmin­ister. Någon dag senare deklarerad­e hon att landet ska föra en feministis­k utrikespol­itik, som första land i världen. Sveriges utrikespol­itik har sedan 1990-talet fokuserat på jämställdh­et och kvinnligt deltagande. Men Wallström tog det hela ett steg längre, genom att introducer­a ordet feministis­k och rulla ut det över hela fältet.

Sedan november 2015 arbetar hela Sveriges utrikesför­valtning, inklusive de över 100 ambassader, delegation­er och representa­tioner som företräder Sverige runtom i världen, utgående från en ambitiös handlingsp­lan. Den styr det dagliga arbetet med att utforma den feministis­ka utrikespol­itiken.

Tuula Haatainen, Wallströms vän, är nog inte Finlands nästa president. Men det bör inte hindra en debatt mellan de två grannarna om hur en modern, feministis­k utrikespol­itik bör se ut. Fast den tar nog inte fart på allvar så länge vår utrikesmin­ister heter Timo Soini.

Vasabladet

Viveca Dahl

Vart tar de rekordhöga intäkterna vägen? Åland skriver att landskapet får in 78 miljoner euro mer i skatteintä­kter nästa år jämfört med 2010, främst tack vare en historiskt hög klumpsumma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland