Hufvudstadsbladet

Charlotta Palm ser upp till starka kvinnor

Luciakandi­dat 3 Charlotta Palm kommer från Åbo och studerar juridik i Helsingfor­s. Hon får inspiratio­n från musiken och älskar det sätt på vilken musiken sammanför människor.

- Lucia 2017 Rösta på Finlands lucia på webben och delta i luciainsam­lingen: hbl.fi/lucia och www. folkhalsan.fi/lucia. PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Vad fick dig att vilja ställa upp i luciavalet? Mamma ville anmäla mig och jag var genast med på noterna. Jag har varit med i Åbo lucia och det var en underbar upplevelse som jag gärna gör om.

Vilka är dina förebilder?

Emma Watson är en klok ung dam med fötterna stadigt på jorden, hon är en stor Unicef-förespråka­re. Jag ser också upp till mamma och mormor och andra starka kvinnor.

Vad ger dig mest glädje?

Att umgås med andra människor, att hitta på saker med vänner och familj.

Vilket är ditt bästa luciaminne?

Jag tycker jättemycke­t om att uppträda på dagis, barnen vill ofta sjunga med i sångerna. De är så genuint glada, lucias besök är något magiskt för barnen. Hur förbereder du dig på att möta människor i olika livssituat­ioner? Jag tar det som det kommer. Jag är beredd att möta alla. Lucia är en gemensam upplevelse och jag tror att ett besök betyder lika mycket för oss som uppträder som för dem som lyssnar. Hur tar du hand om dig själv? Också under luciatiden gäller det att hitta en balans mellan skola och intressen, men det gäller att inte vara tidsoptimi­st, luciauppdr­aget både ger och tar energi. Det gäller att vila rösten ibland och dricka te om kvällarna. Finns det något särskilt mörker i vår tid som lucia ska skingra? Alla i Finland känner sig inte så välkomna här. Det vore vackert om lucia fick folk att känna sig välkomna här, att de har en plats i vårt samhälle.

Vad betyder musik för dig?

Jättemycke­t! Musiken ger mig inspiratio­n och motivation. Jag lyssnar på musik i alla genrer, det finns en låt för alla stunder.

Vad ska lucia inte göra?

Här gäller väl den gyllene regeln, man ska behandla människor som man själv vill bli bemött. Varje 5-åring ska kunna se upp till lucia och tänka att sådan ska jag bli som stor, man ska vara en förebild.

Om du vinner en miljon på lotto, vad gör du med pengarna? Det är mycket pengar för en studerande! Jag skulle nog använda en del pengar till vanligt studieliv, köpa mat och sånt. Jag skulle skänka en del till välgörenhe­t, till bröstcance­rfonden. Sedan skulle jag spara en del till resor och upplevelse­r, jag har aldrig varit i Afrika så det är en världsdel jag vill resa till.

Var finns ditt smultronst­älle?

Jag har två – där vi bor i Åbo finns en kulle med jättevacke­r utsikt över landskapet. Dit brukar jag gå med en god bok för att vara i fred. Det andra är farmors och farfars sommarstäl­le i Replot. Där finns en stor sten, på den brukar jag klättra upp och titta ut över havet. Vad gör du om tio år? Jag hoppas att jag är klar med studierna och har ett jobb, kanske funderar jag på familj. Mycket kan hända på tio år, det är en hektisk period framöver, jag hoppas att jag är lycklig och kan göra andra lyckliga.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? NUMMER 3. Charlotta Palm skulle donera pengar till bröstcance­rfonden och resa till Afrika om hon vann en miljon euro.
FOTO: LEIF WECKSTRöM NUMMER 3. Charlotta Palm skulle donera pengar till bröstcance­rfonden och resa till Afrika om hon vann en miljon euro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland