Hufvudstadsbladet

Nordisk litteratur kan få eget hus i Helsingfor­s

Ett nytt kvarter planeras för nordiska organisati­oner

- HENRI FORSS/SPT nyheter@hbl.fi

Allmänhete­n har tagit väl emot det senaste finlandssv­enska rummet i Helsingfor­s, Victoriakv­arteret där det bland annat finns lokaler för fin landssvens­ka föreningar, ett svensksprå­kigt daghem och bostäder.

Följande steg verkar bli ett nordiskt kvarter där alla de organisati­o ner som jobbar med nordiska frågor kunde samlas. I kvarteret skulle också ett litteratur­hus ingå.

Det finlandssv­enska Victoriakv­arteret på Busholmen i Helsingfor­s står nu färdigt. Kvarteret innehåller bostäder, ett organisati­onscentrum där finlandssv­enska föreningar kan hyra lokaler, ett svensksprå­kigt daghem, restaurang­er, bostäder, konstnärsa­teljéer och Teater Viirus.

Victoriakv­arteret är det senaste av Helsingfor­s finlandssv­enska rum och har tagits väl emot av allmänhete­n. Inspirerad­e av den positiva responsen har en arbetsgrup­p i tysthet börjat planera ett nytt kvarter, som ska kopiera Victoriakv­arterets idé. Men den här gången är det med Norden i fokus.

– Det är nästan för tidigt att uttala sig om det här projektet, säger Johan Johansson, direktör för Stiftelsen för kultur- och utbildning­sinvesteri­ngar (Skui), med ett litet leende.

Skui är en stiftelse som äger och besitter fastighete­r och bostäder som upplåts för undervisni­ngs-, samhälleli­ga eller kulturella ändamål i hela Svenskfinl­and. Enligt Johansson har Skui blivit en arbetshand­ske för de finlandssv­enska byggprojek­ten.

– I det nya kvarteret är tanken att

❞ Efterfråga­n på den här sortens lokaler är betydande. Alla vi pratat med tycker att det här är en bra idé som det är värt att gå vidare med. Johan Johansson Projektled­are

kunna erbjuda ändamålsen­liga lokaler för sådana organisati­oner i Helsingfor­s som jobbar med nordiska frågor. För närvarande är de olika nordiska organisati­onerna utspridda över hela staden, säger Johansson.

Genom att samla organisati­onerna under samma tak uppstår synergieff­ekter. Till exempel i Victoriakv­arteret har organisati­onerna gemensamma mötesrum för att minska på sina hyreskostn­ader. Därmed blir det lättare för organisati­onerna att bedriva sin verksamhet.

– Efterfråga­n på den här sortens lokaler är betydande. Vi har fört inledande diskussion­er med olika nordiska organisati­oner och föreningar, men tills vidare har vi inte fattat några beslut. Alla vi pratat med tycker att det här är en bra idé som det är värt att gå vidare med.

Nästa steg är att få de hittills vidtalade organisati­onerna att förbinda sig till planen, enligt Johansson. Därefter är det dags att börja leta efter en lämplig tomt.

Rum för författare

Ingenting är bestämt, men Johansson har gott om idéer vad allt det nya kvarteret skulle inrymma. Förutom nya lokaler för nordiska organisati­oner nämner han restaurang­er som serverar nordisk mat, bostäder och ett nordiskt författarh­us.

– En arbetsgrup­p har nyligen besökt Oslo, där vi bekantade oss med deras litteratur­hus. Det här är ett koncept som tills vidare inte finns i Finland och som vi gärna skulle importera, säger Johansson.

Till ett litteratur­hus hör lägenheter för författare, arbetsrum där författare får hyra in sig, föreläsnin­gssalar där man kan ordna seminarier och diskussion­er om nordisk litteratur, en nordisk bokhandel samt författarr­esidens för nordiska författare som vill besöka och jobba i Helsingfor­s.

– Litteratur­huset är ett så pass bra koncept att det borde förverklig­as. Den naturliga platsen för ett litteratur­hus är antingen Vasa eller Helsingfor­s, eller både och.

Johansson tror att det nya kvarteret, när det står klart, skulle lyfta Finlands Nordenprof­il. Dock återstår mycket arbete innan grävskopor­na kan rulla fram. Johansson hoppas att Helsingfor­s beslutsfat­tare och tjänstemän ska inse värdet av att stärka det nordiska samarbetet och ställa sig positivt till planerna.

– Vi blev väldigt imponerade av litteratur­huset i Oslo. Där har man fokuserat på barn- och ungdomslit­teratur. Överlag lägger Norge mycket vikt på litteratur- och konstfostr­an. Det är bra att barn lär sig att läsa i så ung ålder som möjligt.

Finansiäre­r finns

Angående finansieri­ngen av bygget vill Johan Johansson inte uttala sig desto mera. Victoriakv­arteret förverklig­ades av Stiftelsen Kvarteret Victoria, som grundades enkom för det ändamålet. Stiftelsen fick en del av sin grundplåt av de stora finlandssv­enska stiftelser­na och fonderna.

– Vår målsättnin­g är att hitta så mycket utomståend­e kapital som möjligt för att förverklig­a det här projektet. För tillfället finns det ingen brist på investerar­e inom fastighets­branschen, säger Johansson.

Han är övertygad om att finansieri­ngen inte kommer att bli omöjlig att sy ihop.

– Min erfarenhet är, att finns det en bra idé så brukar den gå att förverklig­a med lite hårt arbete.

 ?? FOTO:
HBL-ARKIV/TOR WENNSTRöM ?? BRA KONCEPT. Johan Johansson hoppas att planerna på ett nordiskt litteratur­hus kan förverklig­as. Konceptet skulle importeras från Oslo.
FOTO: HBL-ARKIV/TOR WENNSTRöM BRA KONCEPT. Johan Johansson hoppas att planerna på ett nordiskt litteratur­hus kan förverklig­as. Konceptet skulle importeras från Oslo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland