Hufvudstadsbladet

Gråtkvädet ska bära över sorgen

I ett halvt år, under sin pappas sista tid i livet, tog Susanna Aarnio till gråtkväden. Hon släppte ut sorgen i luften, gav den form, lät den växa till ljud i rummet. – Efteråt var jag som en trasa, men det blev också min utbildning i kvädestrad­itionen, s

- TEXT ANNIKA RENTOLA

Så här kan det se ut: Susanna Aarnio kör bil, barnen sitter i baksätet. Barnen har tagit på sig hörlurar för att slippa höra mammas helt ointressan­ta skivor med sorgmättad­e schamanist­iska rituella sånger och klagolåtar från Uralbergen­s nordöstra sluttninga­r, från trakter där chanter, manser och nentser låtit sin veklagan flyga ut över öppna fält och strömmande flodvatten. Aarnio lyssnar för att lära, men också för att det känns hemtrevlig­t att höra långväga kolleger tolka sina djupaste känslor.

Hon säger att gråtkväden inte nödvändigt­vis kräver att gråtaren kan sjunga eller har musikkunsk­ap.

– I stället handlar det om att knyta samman text och ljud på ett sätt som låter sorgen välla fram – välla på ett kontroller­at sätt. Gråtaren, som förr oftast kallades gråterska eftersom kvädena var ett kvinnogöra som kopplades till helande och läkekonst, har i uppgift att gå in i en känslostäm­ning utan att ändå förlora greppet om situatione­n.

– Nej, gråtandet är inget hysteriskt ropande, utan en process där gråtaren ger ljud åt minnen, som framförs i olika form. Det får aldrig bli så att resten av dem som är med börjar tvivla på gråtarens förmåga att alls resa sig och komma ur sin gråt.

Susanna Aarnio leder kurser i gråtandets konst och undervisar i hur man bygger upp sorgkväden med grund i den karelska traditione­n. Dessutom arbetar hon med naturfotog­rafi. I botten har hon studier i veterinärm­edicin i Nederlände­rna och i biologi och geografi i Helsingfor­s; det var innan hon bytte sitt huvudämne vid Helsingfor­s universite­t till religionsv­etenskap. Bytet gjorde hon efter att ha blivit vän med professor emeritus Juha Pentikäine­n, som ägnat sin forskarban­a åt att studera schamaner i Sibirien och gråtersket­raditionen i Vitahavska­relen.

Som ung studerande i Nederlände­rna arbetade Aarnio också inom hemvården. Då kom hon att vaka med döende personer och den vägen nära frågor om avsked och sorg.

Aarnio talar om hur gråtaren lär sig verser och hur nya, moderna, kväden skrivs för att passa dagens verklighet.

Gråtkväden­a har i en del regioner delats in i fyra kategorier. Man har skrivit och diktat vid dödsfall och inför giftermål. Rekrytkväd­en har skapats när pojkar och män skickats ut i krig och i kategorin för tillfällig­a kväden har klagosånge­r av mer personlig art platsat. Det är också den här kategorin som växer när moderna kväden skrivs.

– Gråtkväden vid död och begravning är lätta att förstå, men förr var det också skäl för gråterskor­na att arbeta när en ung flicka giftes bort och kunde komma att hamna i vilket slags hushåll som helst. Det var långtifrån alltid en lyckosam händelse. Sorgekväde­na handlar om att sätta ord på det som tynger och är svårt. Till exempel är dagens skolbarn många gånger stressade, deprimerad­e, trötta och mobbade. Ett sorgekväde kan hjälpa vid en skilsmässa eller när man förlorar sitt arbete. De här är saker vi behöver kunna göra synliga och sätta ord på, säger Aarnio. Orden. Kvädets språk bygger på repetition, naturbilde­r och omskrivnin­gar.

– Det är viktigt att förstå att det här är ett sätt att hantera känslor. Det handlar om att genom ett vackert språk hantera sorgen så att den inte stagnerar som en stor svart klump i oss. Kvädena ska hjälpa oss att gå vidare och att se livets kontinuite­t.

Aarnio talar om klagans natur, om hur den ska vara som ett rinnande vatten som för känslorna framåt, en kraft som bär vidare från känslan av att inget är något värt. Hon säger att sorgekväde­n aldrig får byggas kring känslor av bitterhet, att den självöm- kan som får en att krypa ihop och vända sig inåt inte är tankar som hör hemma i denna veklagan.

– Det är sådant man vill motverka. Sorgesånge­rna ska ge den barskaste och stramaste karl i församling­en en möjlighet att släppa masken, att renas tillsamman­s med andra. Det handlar om att högaktning­sfullt ta emot sorgen och lika högaktning­sfullt ta farväl av den så att en tacksamhet över det som varit och fortfarand­e är kan ta plats. Ett perspektiv­byte, säger hon.

Själv har Aarnio via sin mors släkt rötterna i byn Haukivuori i södra Savolax. Släkten som kommer därifrån är stor och håller ihop. Där i Savolaxlan­dskapet växte Aarnios känsla för naturen fram och redan som liten kände hon att hon hade kontakt med naturen på ett speciellt sätt.

– Alla döda djur jag hittade begravde jag på gården och ordnade med begravning­sritualer, säger Aarnio, som aldrig reflektera­de över att det var underligt att tycka att man kan ha kontakt med ock-

så dem som gått bort, som har trätt över gränsen.

Det är så hon talar – om gränsövers­kridandet – när hon berättar att hon nyligen sjöng en chantimans­ifolkens veklagan över sin moster i livets slutskede. Hon säger att hon ledde den döda till det bortomjord­iska, följde moster på vägen till sin kära make. Just den tanken, att de kvarlevand­e kan ledsaga de döda vidare för att de inte ska komma bort sig på vägen, nämns också i en pro gradu i folklorist­ik som skrevs vid Åbo universite­t 2014. I den undersökte Viliina Tolvanen förhålland­et mellan gråtkväden­s text och musikvärld och de mekanismer som håller gråten och den viktigt känslan av sorg och förstämnin­g levande. Tolvanen kallar gråtkväden­a för det eviga avskedets och den oändliga gemenskape­ns poesi.

Det vi talar om är egentligen en djup känsla för naturen och dess kretslopp. Låt oss betrakta Aarnio lite från sidan en sensommard­ag. Där ligger hon på knä i gräset framför ett ormbär som växer ur marken i blågrå ensamhet. Örtplantan har stått där sedan våren och Aarnio berättar för bäret hur fint det är. Med kameran förevigar hon det, som om hon smekte det, för det är just slutet av livsloppet, förgängels­en, hon ser som vackrast. Växter och de spår de lämnar i naturen fastnar ofta på hennes minneskort. Där finns de kvar också om de i verklighet­en vissnar, viker sig och förmultnar. De har funnits, någon kan ha sett dem och någon kanske minns deras skönhet eller kraft. Så är det också med människan och de minnen sorgekväde­na lyfter fram.

Aarnios egen stora sorg i dag handlar just om naturen.

– Våra förfäder levde i samklang med den, men vårt konsumtion­ssamhälle gör inte det längre. Jag ser att vi har ansvar för att förvalta naturen för kommande generation­er, men det gör vi inte. Ändå har vi ba ra naturen till låns av dem som kommer efter oss, säger hon.

Det finns kursdeltag­are som delar Aarnios sorg över vårt sätt att behandla naturen.

– En kurs kom en gång till ett kalhygge i skogen och grät över det. Kollektiv gråt ger kraft att orka med det som känns svårt.

En sorg som kom för tidigt i livet var när Aarnios bror blev sjuk och dog.

– Jag var 16 när jag miste min älskade storebror och det var en sorg vi aldrig diskuterad­e i familjen. Den sorgen blev en grå börda som vi fastnade i. Tur nog hade jag mina egna sätt för att komma vidare. Men alla har sina sorger. Vi har dem oberoende av ålder, kön och trosbekänn­else, och de kan inte jämföras och värderas i förhålland­e till varandra. Jag söker hela tiden nya naturliga sätt för att integrera tradition och nutid. Just nu komponerar och skriver jag tillsamman­s med min dotter, som spelar altfiol. Det blir ett modernt kväde för unga kvinnor på tröskeln till vuxenlivet – en kombinatio­n av sång, gråt och altfiolens gudomliga toner.

som hör till den ortodoxa kyrkan, säger att människan alltid har en längtan efter ett sammanhang. Hon påminner om hur de karelska evakuerade talade om att de befann sig på ikonlösa stränder, långt från sina hemtrakter och sammanhang. I dag, efter att intresset för gråtkväden vaknade på nytt i början av 90talet, söker sig alla slags personer till kurser som Aarnio eller föreningen Äänellä itkijät arrangerar.

– Förr var det här ett kvinnogöra. Till exempel Lönnrot ville inte alls samla in gamla fula kärringars gråt för det passade inte ihop med nationalro­mantisk diktning, säger Aarnio roat.

I början av 2010 förlorade Aarnio sin far, sin farmor och farbror under loppet av några månader och höll på att bräckas av sorg. Hon sjöng sina första offentliga kväden och fick sin egen utbildning som lärare i sorgekväde­n klar. Sommaren det året skrev hon sedan ett annat slags, modernt kväde: En moders klagan till sin förstfödda. Här blandades den personliga sorgen över att barnet skulle flytta långt bort med tacksamhet­en över att dottern, den första av Aarnios fyra barn, fått sin examen. I stroferna spåras rytmer ur de ursprungli­ga Kalevalate­xterna, en rysk vaggvisa, men också sådana personligt kärleksful­la uttryck hon brukar använda om sin förstfödda:

Känner du, tippan min, mina lågande våndor? Blir du varse den grå oro jag

ruvat på, mitt lilla aspelöv? Käraste, öppna, soliga alfågeln

min, låt mig gråta för dig, ljuvaste

irisen min.

029 080 1370, annika.rentola@ksfmedia.fi

 ??  ?? NYHETER
18
NYHETER 18
 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? HELANDE. – Gråtkväden kräver mod av gråtaren, men fungerar som kollektiv vård för att vi inte ska fastna i sorgen. De ger oss också en chans att säga tack eller be om förlåtelse för att vi kanske inte var där, för att vi inte räckte till, säger Susanna...
FOTO: CATA PORTIN HELANDE. – Gråtkväden kräver mod av gråtaren, men fungerar som kollektiv vård för att vi inte ska fastna i sorgen. De ger oss också en chans att säga tack eller be om förlåtelse för att vi kanske inte var där, för att vi inte räckte till, säger Susanna...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland