Hufvudstadsbladet

Finländskt par åker husbil jorden runt

Päivi och Pekka Heiskanen håller på att skriva ett stycke finländsk historia. De är de första finländarn­a som tar sig jorden runt med husbil.

- SONJA HELLSTEN

Paret Heiskanen siktar på att vara hemma i Kuopio igen i juli 2018.

– Vi ska båda vara tillbaka på jobbet i augusti nästa år, säger Pekka, 54.

De har varit på väg sedan 14 juni 2016. Efter att ha rullat 63 000 km stod husbilen Epeli den 19 oktober på en hotellpark­ering i Nicaraguas huvudstad Managua i Centralame­rika.

Bakom låg Ryssland och många länder i Asien och Sydamerika.

Efter Centralame­rika fortsätter de via USA och Kanada till Europa. Transporte­n över Atlanten blir Epelis tredje båtfärd. Den första gick mellan Singapore och Uruguay, den andra mellan Colombia och Panama medan paret tog flyget.

– Båttranspo­rterna är dyra, konstatera­r Pekka som före avfärden jobbade som vd för ett utbildning­sföretag i logistikbr­anschen. Päivi, 52, är lärare och kommer att skriva en bok om färden. De bloggar också om sin resa.

Paret hade redan länge varit caravanare när de år 2008 körde med sin husvagn i Sahara. Där träffade de en dansk familj som var på resa jorden runt med husbil. Det väckte tanken att göra likadant.

Efter år av förberedel­ser bar det av. Huset hade sålts och pengarna investerat­s i en husbil och en lägenhet. Pekka hade friskat upp skolkunska­perna i ryska och Päivi hade studerat spanska tre år i Arbis. De två döttrarna hade flugit ut. Kontakten med dem och de två barnbarnen upprätthål­ls under resan med Skypesamta­l en gång i veckan.

I Kina var de tvungna att skaffa sig tidsbestäm­da kinesiska körkort och Epeli fick efter inspektion tillfällig­t kinesiska nummerskyl­tar. De hade hela tiden sällskap av en guide vars uppgift de uppfattade var att hålla ögonen på dem.

Det är svårt att komma in i Thailand med husbil. Päivi och Pekka tvingades vänta två veckor vid gränsen innan tillstånde­t kom. I Chile rånades husbilen trots att den var under uppsikt hela tiden. Fönstret på förardörre­n, som inte syntes från den plats där Päivi och Pekka satt utomhus med sina datorer, slogs i bitar och ett bakdäck skars sönder. Från bilen försvann en kamera och annan elektronik.

Päivi drabbades av höjdsjuka när de körde på fem kilometers höjd i Anderna i Sydamerika. Det var enda hälsoprobl­emet de haft under resan fram till Nicaragua.

– Vi är mycket noga med hygienen och lagar nästan all mat själva, berättar Päivi.

Husbilen har två vattentank­ar. I den ena på 40 liter sätter man buteljerat vatten som används för matlagning och som dryck. I den andra som rymmer 200 liter tankar man lokalt vatten för andra ändamål.

Vägarnas skick har varierat. I Mongoliet var de tvungna att korsa en bred flod med vattendjup på en meter. De har fastnat i gyttja. De har kört längs smala serpentinv­ägar och, framför allt i Peru och Bolivia, bett böner om att inte behöva möta någon. De har rullat genom fuktiga djungler och heta öknar, och i Sydamerika­s bergstrakt­er har de upplevt nätter med 15 graders köld.

Över natten har husbilen stått parkerad på gator, vid hotell, ute i naturen och på polisbakgå­rdar om det inte funnits campingpla­tser. Överallt har de blivit vänligt bemötta.

– Är man glad, öppen och bemöter folk med respekt bemöts man själv likadant.

Det som främst tjusar paret Heiskanen är att husbilen ger dem stor frihet att leva enligt situation och behov.

– Vi kan stanna längre på intressant­a platser och köra förbi mindre lockande. Vi tycker också om att besöka små byar och platser som inte är turistmål. Det ger möjlighet att bättre bekanta sig med lokalbefol­kningens vardag, seder och kultur, och det är lättare att se natur och djur.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: SONJA HELLSTEN ?? SYDAMERIKA. Epeli, Päivi och Pekka Heiskanen på en soldränkt hotellpark­ering i Nicaraguas huvudstad Managua.
FOTO: SONJA HELLSTEN SYDAMERIKA. Epeli, Päivi och Pekka Heiskanen på en soldränkt hotellpark­ering i Nicaraguas huvudstad Managua.
 ?? FOTO: PäIVI & PEKKA HEISKANEN ?? I Kina krävdes tidsbestäm­da kinesiska körkort och tillfällig­a kinesiska nummerskyl­tar på Epeli.
FOTO: PäIVI & PEKKA HEISKANEN I Kina krävdes tidsbestäm­da kinesiska körkort och tillfällig­a kinesiska nummerskyl­tar på Epeli.
 ?? FOTO: PäIVI & PEKKA HEISKANEN ?? TRÅNGT. Angkor Wat är det mest berömda templet i Kambodja.
FOTO: PäIVI & PEKKA HEISKANEN TRÅNGT. Angkor Wat är det mest berömda templet i Kambodja.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland