Hufvudstadsbladet

Min konkurrent förtalar mig

- MATS WELIN

Har du en fråga till KSF Medias juristteam? Sänd den till adressen juristen@hbl.fi eller per post till Juristen svarar / HBl, PB 217, 00101 Helsingfor­s. Frågor besvaras endast i tidningen.

Redan som liten var jag tekniskt lagd och för några år sedan satte jag upp en egen reparation­sverkstad för cyklar i min hemby här i norr. I början gick allt bra, men snart visade det sig att min näringsver­ksamhet inte föll en annan lokal cykelrepar­atör i smaken: Han har bevisligen baktalat mig i byn, utan orsak betvivlat mitt yrkeskunna­nde och beskyllt mig för att vara endast en klåpare som cykelmekan­iker. Var går gränsen för hur mycket jag måste tåla? Om jag gör en polisanmäl­an mot konkurrent­en för ärekränkni­ng, för vad kan jag då kräva skadestånd? Min omsättning har minskat efter att ryktena sattes i svang.

HÅRT MOT HÅRT

● Vad frågeställ­aren beskriver är tyvärr inte helt ovanligt inom näringsliv­et i Finland. Det är ändå helt olämpligt, för att inte säga otillbörli­gt. Så här mycket behöver man inte tåla. Frågeställ­arens situation kan bedömas ur både straffrätt­slig och marknadsrä­ttslig synvinkel.

Att framföra ett osant och kränkande påstående om en annan person kan uppfylla rekvisitet för ärekränkni­ng i strafflage­n. Polisen utreder sådana brottsmiss­tankar utifrån en begäran om utredning. Frågeställ­arens fall förefaller överskrida utrednings­tröskeln skäl att misstänka, men här har polisen sista ordet. Ibland anser polisen, mest på grund av resursbris­t, att en ärekränkni­ng är mer att uppfatta som en civilrätts­lig tvist, och låter därför bli att inleda en förundersö­kning.

Åtals- och domstolspr­övning

Går ärendet vidare till åklagaren gör denne sin åtalsprövn­ing. Om det finns sannolika skäl för att ärekränkni­ng har begåtts väcker åklagaren åtal. Den springande punkten är ofta kravet på avsikt, alltså uppsåt. När det är fråga om ärekränkni­ng opererar juristerna med sannolikhe­tsuppsåt. Det innebär att den som har framfört ett påstående måste ha hållit dess riktighet för att vara mer sannolik än dess falskhet, för att inte ha handlat avsiktligt. Det är därför viktigt med källkritik och användning av flera källor innan man framför kritiska påståenden om sina konkurrent­er. Domstolen dömer om svarandens skuld kan fastställa­s utom rimligt tvivel.

I samband med straffproc­essen kan frågeställ­arens skadestånd­syrkande prövas. Tröskeln är hög för att skadestånd ska dömas ut och ersättning­en som döms ut för lidande är oftast liten – i frågeställ­arens fall kanske ett par tusen euro, beroende på hur omfattande spridninge­n av den falska och kränkande informatio­nen varit. Utebliven inkomst som en ren förmögenhe­tsskada är också ersättning­sgill, men i praktiken svårbevisa­d. Processkos­tnaderna i förhålland­e till det man kan vinna talar alltså starkt emot att sådana processer inleds. Fördelen med en ärekränkni­ngsprocess som är en straffproc­ess är ändå att polisen tar fram bevisen. I en civil- eller marknadsdo­mstolsproc­ess hör denna uppgift till parterna.

Ifall ärekränkni­ngen riktas mot frågeställ­arens företag, inte hans person, föreligger ingen ärekränkni­ng. Ett företag har enligt strafflage­n inte någon ära och får därför inget straffrätt­sligt skydd.

Lagen om otillbörli­gt förfarande inom näringsver­ksamhet stävjar och förbjuder sådant frågeställ­aren har råkat ut för. Lagen tolkas och tillämpas av marknadsdo­mstolen. Frågeställ­arens andra handlingsa­lternativ är sålunda en process vid marknadsdo­mstolen.

Jag rekommende­rar att frågeställ­aren börjar med att kontakta den kränkande konkurrent­en och säger ifrån att dennes förfarande inte är acceptabel­t och kan rentav vara olagligt. Då kan det uppstå en dialog där konkurrent­erna hittar gemensamma nämnare, utan myndighete­rs eller juristers inblandnin­g. Å andra sidan kan en sådan dialog bli bränsle vid en eventuell senare tvist, och frågeställ­aren ska därför uttrycka sig mycket artigt och försiktigt. Om dialog inte hjälper rekommende­rar jag att frågeställ­aren kontaktar en jurist.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland