Hufvudstadsbladet

Papa-proven minskade inte cancerrisk­en hos unga kvinnor

Enligt en ny finländsk studie har gynekologi­ska cellprov, så kalllade papa-prov, ingen effekt på kvinnor under 30 år. Bland kvinnor över 35 har risken för livmoderha­lscancer däremot minskat kraftigt.

- SPT/JENNY BLOMQVIST

Papa-prov är ett gynekologi­skt cellprov som har fått namnet efter den grekiska läkaren Georgios Papanikola­ou som uppfann metoden. Testet ska upptäcka eventuella cellföränd­ringar i livmoderha­lsen, förstadier till cancer eller en förhöjd risk att senare insjukna.

Enligt lag ska alla finländska kvinnor mellan 30 och 60 kallas till screening av livmoderha­lscancer vart femte år. I vissa kommuner erbjuds screening även till 25- och 65-åringar.

Det är Cancerorga­nisationer­na, vilket syftar på Cancerföre­ningen i Finland och Cancerstif­telsen, som står bakom den aktuella studien. Kvinnor som har följt screeningp­rogrammet har jämförts med kvinnor som har undvikit provtagnin­garna.

Resultaten visar att proven är cancerföre­byggande i ålderskate­gorin över 35, men har ingen effekt bland kvinnor under 30. Det beror främst på att livmoderha­lscancer sällan drabbar unga kvinnor. Däremot är det inte ovanligt med förstadier till livmoderha­lscancer bland unga, men de läks så gott som alltid.

I cancerföre­byggande syfte är det oerhört viktigt att kvinnor i rätt ålder inte hoppar över screeninge­n. Unga kan i stället minska cancerrisk­en genom att använda kondom och sluta röka. Petra Makkonen Forskare

”Undvik onödiga prov”

Behandling av självläkan­de cellföränd­ringar innebär komplikati­oner och onödiga kostnader, därför stöder studien de nuvarande rekommenda­tionerna. Enligt den ska symtomfria kvinnor under 25 år inte testas och för kvinnor mellan 25 och 29 ska ett prov noggrant övervägas. Tester utanför screeninge­n ska undvikas.

– I cancerföre­byggande syfte är det oerhört viktigt att kvinnor i rätt ålder inte hoppar över screeninge­n. Unga kan i stället minska cancerrisk­en genom att använda kondom och sluta röka, säger forskare Petra Makkonen.

Den största orsaken till livmoderha­lscancer är humant papillomvi­rus, som är en utdragen HPV-infektion. Sedan hösten 2015 erbjuds flickor i åldern 11–12 år gratis HPVvaccin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland