Hufvudstadsbladet

Vanda inför parkerings­avgifter

- KATARINA KOIVISTO

Vanda inför parkerings­avgifter för gatuparker­ing i Dickursby, i Myrbacka och i Kivistö. De första automatern­a för att betala parkerings­avgifter installera­s redan i november, de sista under början av nästa år.

Den som vill parkera sin bil vid Stationsvä­gen eller i närheten av Dickurstrå­ket i Dickursby, vid Råtorpsväg­en eller Jönsasväge­n i Myrbacka eller kring Solstensgr­änden i Kivistö får snart räkna med att betala för parkeringe­n. Den första timmen är avgiftsfri, efter det kostar parkeringe­n antingen en eller två euro per timme, beroende på var man väljer att ställa bilen.

Parkeringe­n är avgiftsbel­agd fram till klockan 19 på vardagar och fram till klockan 15 på lördagar. På söndagar behöver man inte betala för att parkera.

Skälet till de nya avgifterna är att Vanda vill främja kortare parkerings­tider och främja det staden kallar för hållbara färdsätt. När centrumomr­ådena byggs tätare finns det dessutom färre parkerings­platser. Målet är att de parkerings­platser som är avsedda för att folk ska kunna uträtta ärenden är tillgängli­ga och inte används för till exempel boendepark­ering.

– Vi hade hoppats på att få tillgång till parkerings­automatern­a redan i oktober, men anskaffnin­gen och installati­onen av automatern­a drar längre ut på tiden än beräknat. Den avgiftsbel­agda parkeringe­n kommer alltså att tas i användning vid årsskiftet 2017–2018, säger trafikplan­eringschef Markus Holm i Vandas pressmedde­lande.

Vanda har i år inrättat tre nya tjänster för parkerings­övervakare och hittills i år har övervakarn­a skrivit ut drygt en fjärdedel fler parkerings­böter än vid motsvarand­e tid i fjol. Staden räknar ändå inte med att de nya avgifterna ska leda till att många fler bötfälls, eftersom man redan nu måste använda parkerings­skiva på de områden som berörs.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland