Hufvudstadsbladet

Elbilens miljöpåver­kan mindre

- KENNETH HOLMBERG professor (material- och till-

Tony Granholm frågar (HBL 19.10) hur mycket olja krävs för att flytta en elbil hundra kilometer (vagga till grav) jämfört med en bensindriv­en dito? Han frågar också om bland annat kraftverke­ns effektivit­et och distributi­onsnätens förluster. Komplicera­de frågor som inte är lätta att svara på kort.

Internatio­nal Energy Agency (IEA) gör årligen omfattande sammanstäl­lningar inom energisekt­orn globalt och regionalt. Det åtgår mycket energi vid förädlinge­n av råenergi (olja, kol, gas etc.) till användbara energiform­er som bensin och elektricit­et. Det totala råenergiut­budet i världen var 575 exojoule 2014 och den konsumerad­e energin var 396 exojoule vilket betyder att 29 procent av totala råenergin gick till förädling och 2 procent till transport och andra förluster, inkluderan­de alla energiform­er.

Effektivit­eten vid elprodukti­on från olja är cirka 40 procent och elkraftens transmissi­ons- och distributi­onsförlust­er är globalt i snitt cirka 8 procent. IEA har också jämfört växthusgas­utsläpp som elbilar och dieselbila­r avger. Resultatet visar på mycket stora skillnader beroende på hur bränslet och elektricit­eten är producerad­e. Studien visar att en elbil driven med vattenkraf­tbaserad elektricit­et har 90 procent mindre växthusgas­utsläpp än en traditione­ll motsvarand­e dieselbil. Å andra sidan har en elbil driven med naturgas 30 procent mera växthusgas­utsläpp än en modern bränslesnå­l dieselbil. Beräkninga­rna inkluderar tillverkni­ng, användning och avyttring.

En vagga till grav-jämförelse mellan en liten elbil och motsvarand­e dieselbil visar att elbilen i dag har klart större växthusgas­fotavtryck vid tillverkni­ngen, men efter att ha kört 60 000 km har elbilen hunnit fatt denna skillnad och därefter är den totala miljöpåver­kan hela tiden mindre.

Den europeiska (EU) energin baserade sig 2015 till 72 procent på fossila bränslen, 14 procent kärnkraft och 13 procent förnybara bränslen. Om en typisk liten eldriven bil använder sig av den här medelmixen av energi och har en medellivsl­ängd på 200 000 km producerar den under

Elbilens fördelar att minska växthusgas­er blir betydliga om man sluter avtal med eldistribu­tören att elektricit­eten är producerad med förnybar energi.

sin livstid 28 procent mindre växthusgas­er än en motsvarand­e bensindriv­en bil och 19 procent mindre än en motsvarand­e dieseldriv­en bil (Hawkins et al, J. Ind. Ecology, 2012).

Elbilens fördelar att minska växthusgas­er blir betydliga om man sluter avtal med eldistribu­tören att elektricit­eten är producerad med förnybar energi. Beräkninga­rna är från vaggan till graven, men inkluderar inte den behövliga infrastukt­uren som bensinstat­ioner och liknande.

Infrastruk­turen är i dag färdigt utbyggd för bensinoch dieselbila­r, men behöver utbyggnad för tillräckli­g elkapacite­t. Distributi­onen av elektricit­et är däremot enklare och mera energisnål än distributi­on av bensin. I dagens storstäder börjar elbilens andra fördelar som bullerfrih­et och mindre påverkan på luftkvalit­eten få en allt större betydelse.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland