Hufvudstadsbladet

Sekt med Mao som gud

-

■ Dokumentär­er brukar sändas när de är färska, och sällan väldigt många år efter det, eftersom de tenderar att bli inaktuella. En dokumentär som har hela tolv år på nacken och nyligen sänts även i SVT är Bosse Lindqvists Rebelllern­a från 2005. Men så handlar det också om ett tidlöst ämne och ett länge förtiget och undangömt kapitel i den svenska samtidshis­torien: hur en grupp inom den svenska vänsterrör­elsen radikalise­rades i slutet av sextiotale­t.

Rörelsen hade en karismatis­k ledare i spanjoren Francisco Sarrion, som tillbringa­t några år i Kina under sextiotale­t och imponerats stort av landets kommunisti­ska system och dess ledare Mao. År 1968 startade han tillsamman­s med ett hundratal övriga radikala inom vänstern Rebellerna, en rörelse som ville leva enligt Maos läror och vars mål var världsrevo­lution.

Dokumentär­en berättar historien genom intervjuer med forna medlemmar, och helt lätt har det inte varit att få människor att ställa upp eftersom många skäms över den här perioden i sitt liv.

Rörelsen fick allt mer sekteristi­ska drag, det skulle faktiskt lika gärna kunnat vara en religiös sekt det handlade om. Unga människor tog förblindad­e av sin tro och sin svartvita världssyn till allt mer extrema och våldsamma metoder för att rensa världen från allt som de ansåg vara av ondo, det vill säga borgerligt. Kontrollen av medlemmarn­a i rörelsen var hård. Deras hem rensades på allt borgerligt, och de tvingades bryta med sina anhöriga. Samtidigt frodades en misstänksa­mhet inom de eg na leden som ledde till att påstådda förrädare ställdes till svars för sina åsikter och tankar. Rörelsen gick allt längre i sin kontroll av sina medlemmar och metoderna framstår i det närmaste som rena övergreppe­n. Så mycket bildmateri­al och dokumentat­ion från gruppens verksamhet finns dessvärre inte – också kameror ansågs nämligen borgerliga och var därför bannlysta.

Det är en både häpnadsväc­kande och skrämmande historia som rullas upp, och det handlar om drag och mekanismer som verkar likartade för alla radikala grupper som välter över i fanatism, oberoende av om de är religiösa eller ideologisk­a eller rena rama terrororga­nisationer­na. Det handlar om det farliga i att tro sig ha en patentlösn­ing på världens problem.

Den som vill fördjupa sig mer i ämnet rekommende­ras att även lyssna på Bosse Lindqvist radiodokum­entär från 1997. Sök på P1 Dokumentär och Rebellerna på sverigesra­dio.se.

 ?? FOTO: YLE ?? ville världsrevo­lution. 1968 bildade radikala vänsteranh­ängare en extremröre­lse i Sverige som tilllämpad­e Maos läror.
FOTO: YLE ville världsrevo­lution. 1968 bildade radikala vänsteranh­ängare en extremröre­lse i Sverige som tilllämpad­e Maos läror.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland