Hufvudstadsbladet

FN: Blockad mot Jemen kan leda till katastrof

Det jemenitisk­a folket har återigen hamnat i kläm i de regionala stormakter­nas proxykrig. Om inte Saudiarabi­en öppnar gränserna väntar en katastrof för de miljoner människor som står på svältens rand i det krisdrabba­de landet, varnar FN.

- SOFIA ERIKSSON/TT

På bara en natt har priset på gas som används för att laga mat stigit med 100 procent i Jemen – det land som redan lider av den värsta humanitära krisen i världen, enligt FN. Köerna ringlar långa till bensinstat­ionerna, där priset på bränsle har stigit med 60 procent det senaste dygnet.

Bakom prisökning­en finns en blockad mot Jemens gränser som den saudiskled­da militärall­iansen införde i måndags. Åtgärden är en hämnd för den robot som Huthirebel­ler avfyrade mot Riyad i helgen och som Saudiarabi­en har gett sin ärkefiende Iran skulden för. Saudierna säger sig vilja stoppa flödet av vapen från Iran till Huthirebel­lerna. Teheran förnekar all inblandnin­g.

”Katastrofa­lt”

Som vanligt är det civilbefol­kningen som drabbas hårdast av storpoliti­kens konsekvens­er. Blockaden har stoppat inflödet av humanitära förnödenhe­ter och innebär ytterligar­e ett hot mot de omkring sju miljoner människor som står inför svältlikna­nde förhålland­en.

– Om dessa kanaler, dessa livlinor, inte hålls öppna är det katastrofa­lt för människor som redan befinner sig i det som vi kallar världens värsta humanitära kris, säger Jens Laerke, talesperso­n för FN-organet Ocha, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Internatio­nella rödakorsko­mmittén (ICRC) uppmanar Saudiarabi­en att öppna samtliga gränser, för att kunna distribuer­a livsnödvän­diga matleveran­ser, medicinsk utrustning och annan nödhjälp till Jemen, skriver Reuters.

”Troligen krigsbrott”

Människorä­ttsorganis­ationen Human Rights Watch säger att roboten troligtvis var ett krigsbrott, men att det inte motiverar att Saudiarabi­en förvärrar den humanitära katastrofe­n genom att ytterligar­e begränsa tillgången till landet.

Den saudiskled­da militärall­iansen har sagt att hjälparbet­are och humanitära leveranser ska kunna fortsätta att ta sig in i Jemen, men FN säger att man inte fick tillstånd för två hjälpflyg som var planerade att flyga in i måndags. Även en leverans med klortablet­ter, i syfte att rena vatten och förhindra spridning av kolera, har stoppats vid landets norra gräns, enligt ICRC. Organisati­onen fruktar nu att en leverans med insulin som är på väg till Jemen nu också kan komma att hindras.

 ?? FOTO: EPA YAHYA ARHAB ?? BLOCKAD. En jemenitisk pojke bär på en tom gasflaska i Sanaa i Jemen. Köerna ringlar långa till bensinstat­ionerna, där priset på bränsle har stigit med 60 procent det senaste dygnet.
FOTO: EPA YAHYA ARHAB BLOCKAD. En jemenitisk pojke bär på en tom gasflaska i Sanaa i Jemen. Köerna ringlar långa till bensinstat­ionerna, där priset på bränsle har stigit med 60 procent det senaste dygnet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland