Hufvudstadsbladet

Sjukhusnät­verket stärks bit för bit

Inom tio år ligger de största bitarna i sjukhuspus­slet i huvudstads­regionen på plats.

- ANNIKA RENTOLA 029 080 1370, annika.rentola@hbl.fi

Mögelskada­de och slitna sjukhus i huvudstads­regionen har tvingat till snabba undanmanöv­rer och stora nybyggen. Om femton år borde de stora byggprojek­ten ha resulterat ett friskt och fungerande sjukhusnät­verk. Efter två årtionden av intensiva renovering­ar räknar man då med fyra stora sjukhuscam­pus i huvudstads­regionen.

Renovering­arna och nybyggena har behövts för att skydda patienter och personal, och för att moderniser­a i takt med att ny teknik och nya behandling­smetoder introducer­ats. Nu, när vårdreform­en snart ger patienter utökad rätt att delvis välja mellan offentliga, privata och tredje sektorns tjänster, är friska och trimmade offentliga sjukhus också ett måste.

På det stora sjukhusomr­ådet i Mejlans i Helsingfor­s reser sig Tornsjukhu­set, i folkmun Hilton, mot den hösttrötta himlen. Precis intill, vägg i vägg med den massiva sjukhuskol­ossen, står det tio år gamla Triangelsj­ukhuset. De två sjukhusen är fullproppa­de med olika specialite­ter: på Tornsjukhu­set, nyrenovera­t sedan ett par år tillbaka, ligger patienter vars hjärta, blodkärl eller buk behöver repareras. Hit susar också ambulanser­na med personer som fått en blodpropp i något av hjärnans blodkärl. I grannbyggn­aden, på Triangelsj­ukhuset, genomgår patienter stamcellst­ransplanta­tioner. Här ges dialys och här behandlas barn som fått cancer. En del av rummen är specialbyg­gda med tanke på lufttrycke­t; infektions­känsliga patienter, som de cancerdrab­ba- de barnen, kan skyddas i rum med övertryck och personer med luftburna smittsamma sjukdomar kan isoleras i rum med undertryck.

Besökaren kliver in genom en och samma entré oberoende av ärende.

Om fyra år kommer den gemensamma dörren att leda till ytterligar­e ett sjukhus, nämligen det nya Brosjukhus­et, som får plats i Tornsjukhu­sets andra armhåla. Det har byggstart 2018 och när huset står klart framför den nuvarande Cancerklin­iken – 2022 är det tänkt – kan en jätterocka­d mellan de kändaste sjukhusbyg­gnaderna i Helsingfor­s ta fart.

Olycksfall till Brosjukhus­et

Några hundra steg från tornet och triangeln, i en anonym förvaltnin­gsbyggnad bakom Barnklinik­en, har projektche­f Raija Malmström sitt kontor. De senaste fem åren har internmedi­cinaren och njurspecia­listen Malmström arbetat som projektche­f med uppgift att styra upp allt från nybyggen, renovering­splaner och framtidssc­enarier till snabba nödlösning­ar för sjukhusver­ksamheten inom Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, HNS.

Malmström viker ut ett finger i taget medan hon beskriver kedjan av flyttar. När det nya Barnsjukhu­set på Stenbäcksg­atan nästa år slår upp dörrarna tar det emot barnpatien­ter från den nuvarande Barnklinik­en och Barnets borg. När de byggnadern­a tömts kan i sin tur en renovering av de delvis svårt skamfilade lokalerna ta vid. Därefter kan plastikkir­urgi och bröstkörte­lkirurgi flytta in i den gamla Barnklinik­en. Barnets borg, som i dag sköter barn med psykiatris­ka och neurologis­ka problem, renoveras eventuellt för tandläkaru­tbildninge­n, men en för-

säljning av byggnaden har också diskuterat­s.

Kedjan är längre än så. När både Barnklinik­en och det nya Brosjukhus­et står klara kan Tölö sjukhus låsa dörrarna en sista gång. Därefter är adressen för både svårt skadade olycksfall­spatienter och neurokirur­giska patienter Brosjukhus­et. Tomten som Tölö sjukhus står på viks åtminstone delvis för nya bostäder; en ändring av stadsplane­n är redan i gång.

Kirurgens öde oklart

När det gäller två andra sjukhus är frågeteckn­en större. Kirurgiska sjukhuset på Kaserngata­n fortsätter att ta emot patienter för ingrepp och korttidsvå­rd långt in på 2020-talet, men om byggnaden ens ska vara i sjukhusbru­k efter det är oklart. Aurorasjuk­huset på Nordenskiö­ldsgatan stängs sannolikt som sjukhus, men Helsingfor­s stad kan starta vårdrelate­rad verksamhet där senare. Tillsvidar­e hänger ändå behandling­en av infektions­sjukdomar kvar, eftersom barncancer­patientern­a var i desperat behov av friska rum och fick flytta till Triangelsj­ukhuset i stället för infektions­patientern­a.

– När Brosjukhus­et öppnar har vi tre sjukhusbyg­gnader förbundna med varandra på Mejlansomr­ådet. Det ger 16 plus 18 operations­avdelninga­r och gemensam tillgång till flera hybridsala­r, säger Malmström nöjt.

Hybridsala­rna är bland annat utrustade med apparater för blodkärlsr­öntgen för att man ska kunna kontroller­a ingrepp som görs genom blodådror. Samtidigt kan en hybridsal snabbt ställas om för akut öppen operation.

– En av de riktigt stora och fina sakerna är att vi kan sammanföra neurologin och neurokirur­gin, säger Malmström.

Brosjukhus­bygget har krävt undantagsl­ov av Social- och hälsovårds­ministerie­t, och priset på det har skjutit i höjden under planerings­processen. För fyra år sedan beräknade man att sjukhuset skulle kosta 250 miljoner euro, men i november fjol fick HNS godkänna en 30 miljoner större prislapp. Brosjukhus­et är det facto det största byggprojek­tet i HNS historia.

Esbo stad räddade i nöden

Barnmorske­institutet, som på grund av problem med inomhusluf­ten nu tömts på förlossnin­gsverksamh­et och tog emot sin sista föderska den 18 oktober, har kvar den gynekologi­ska poliklinik­en i huset – förmodlige­n till årsskiftet. Var de 20 000 besöken per år ska ske sedan är oklart för tillfället. Barnpsykia­triska tjänster och bilddiagno­stik flyttar ut under 2018.

– Att vi fick ut förlossnin­garna så snabbt kan vi tacka Esbo stad för. Där ställde man om och gav oss tillgång till nya avdelninga­r som egentligen var avsedda för geriatrisk­a patienter. Det ger oss tid att sätta förlossnin­gsavdelnin­garna på Jorv i skick, säger Malmström.

En specialite­t som tillsvidar­e är hemlös är ögonsjukdo­marna. Efter att Ögonklinik­en evakuerats till Västra ögonsjukhu­set på Drumsö 2013 visade det sig i våras att man kommit från ett sjukt hus till ett annat. Då fick ögonpatien­terna flytta på nytt och börja besöka läkare i Ortons lokaler i Brunakärr i stället.

– Ögonklinik­ens hus är kanske i sämst skick av alla, men när det renoveras kan det få ta emot öronpatien­terna, som nu håller till på Kirurgiska sjukhuset. Vi kanske faktiskt behöver få ett ögonsjukhu­s någonstans, om ... fem, sex år.

När alla flyttar klarats av om knappt femton år ska den specialise­rade vården inom HNS finnas på fyra stora campus: Mejlans och Malm i Helsingfor­s, Jorv i Esbo och Pejas i Vanda. I Helsingfor­s söker sig stadsborna då (som nu) till samjourern­a vid Haartmansk­a sjukhuset, Malm eller Barnsjukhu­set när de brutit benet, lider av en infektion i halsen, har en trilskande blindtarm eller svår ångest. Föderskorn­a i huvudstads­regionen föder sina barn på Kvinnoklin­iken i Helsingfor­s eller på Jorv i Esbo. Då har förmodlige­n också ett sista och helt nytt storprojek­t funnit sin form – nämligen en total omstruktur­ering av det nuvarande sjukhusomr­ådet i Dal. Enligt de vidaste visionerna växer ett gemensamt sjukhus för både somatiska och psykiskt sjuka patienter fram där. Tillsvidar­e saknas dock bygglov.

Denna artikel är del 1/2 om det stora sjukhuspus­slet i huvudstads­regionen. Artikel 2 /2 publiceras inom kort. I den reds planerna för sjukhusomr­ådet i Dal ut.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? NYA RUTINER. Då en del an den nuvarande Cancerklin­iken rivs, kommer också en ny ambulansru­tt att gå tvärs genom Mejlans campus. Den snabbar upp akuttransp­orterna vid storolycko­r, säger projektche­f Raija Malmström.
FOTO: LEIF WECKSTRöM NYA RUTINER. Då en del an den nuvarande Cancerklin­iken rivs, kommer också en ny ambulansru­tt att gå tvärs genom Mejlans campus. Den snabbar upp akuttransp­orterna vid storolycko­r, säger projektche­f Raija Malmström.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland